Tas met explosieven gevonden in New Jersey

Door twee explosies in buurstaten New Jersey en New York zaterdag staan veiligheidsdiensten op scherp.

Politie bewaakt de plaats delict zondagavond in New York, beeld ter illustratie.
Politie bewaakt de plaats delict zondagavond in New York, beeld ter illustratie. Andres Kudack / AP

In de Amerikaanse staat New Jersey is een rugzak met vijf explosieve onderdelen gevonden. Dat melden Amerikaanse media waaronder NBC News en CNN. Zaterdag ontplofte er een bom in New Jersey zonder slachtoffers te maken. Die bom heeft een mogelijke connectie met de explosie in New York waarbij zaterdagavond 29 mensen gewond raakten.

Update 13.39 uur: de federale recherche FBI vraagt het Amerikaanse volk om hulp bij het opsporen van een 28-jarige man, “gezocht om te worden verhoord” in verband met de aanslag in New York. Het gaat om een Amerikaan met een Afghaanse achtergrond. De foto van de man en zijn naam zijn vrijgegeven. De politie waarschuwt dat hij mogelijk gevaarlijk is.

De rugzak werd gevonden in een prullenbak in de stad Elizabeth en ontplofte toen een robot de tas onderzocht. Vermoedelijk zaten er pijpbommen in de tas. De prullenbak staat naast een buurtkroeg en op ongeveer 150 meter van een treinstation. Burgemeester Chris Bollwage zei tegen CNN dat de eigenaar waarschijnlijk van de tas af wilde komen. “Het is geen druk gebied.” Over een mogelijke connectie tussen de gevonden rugzak en de explosies op zaterdag doen opsporingsdiensten nog geen uitspraken.

Zaterdagmiddag ontplofte er een bom in New Jersey in een prullenbak langs de route van een sponsorloop. Niemand raakte daarbij gewond. Met de hardloopwedstrijd, die werd afgelast, zou geld worden opgehaald voor een organisatie die geld ophaalt voor gewonde Amerikaanse mariniers en matrozen.

Uren later ontplofte in de New Yorkse wijk Chelsea op West 23rd Street een bom waardoor 29 mensen gewond raakten. Zondag konden de slachtoffers allemaal het ziekenhuis weer verlaten. De politie tastte zondagavond nog in het duister over de aard van de ‘terreurdaad’, zoals de bomaanslag door de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo werd omschreven. Er waren geen bijzondere evenementen in de woonwijk waar de bom ontplofte en er werd geen connectie gevonden met een internationale terreurbeweging.

Niet ontplofte bom

Na de explosie werd een paar straten verder een niet ontplofte bom gevonden in een plastic zak. Het ging om een bewerkte snelkookpan, die met draadjes verbonden was aan een telefoon. CNN twitterde een foto van het explosief:

Twitter avatar CNN CNN This is the device found at second location, near New York explosion, officials say. https://t.co/cpgJgDr4X5 https://t.co/TZr07KwDra

De Amerikaanse zender ABC meldde zondagavond dat er een mogelijke link is tussen de explosie in Manhattan en de explosie in New Jersey, omdat beide bommen waarschijnlijk werden ontstoken met vergelijkbare mobiele telefoons.

Duizend extra agenten

Er zijn in New York duizend extra agenten en leden van de Nationale Garde ingezet. Er waren al extra agenten op de been met het oog op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met veel hoogwaardigheidsbekleders in de stad. Chelsea ligt aan de westkant van Manhattan, het VN-hoofdkwartier aan de oostkant.

De FBI onderzoekt naast deze serie explosieven ook een steekpartij in de Amerikaanse staat Minnesota en bestempelt deze gebeurtenis als mogelijke terreurdaad. Een man met een Somalische achtergrond verwondde zaterdag met een klein mes acht mensen in een winkelcentrum. Volgens getuigen riep hij ‘Allah’ tijdens de aanval. De aanvaller werd doodgeschoten door een passerende agent buiten diensttijd. Islamitische Staat eiste zondag de aanval op en noemde de aanvaller een ‘soldaat’ van de terreurgroep.