Hulpkonvooi Aleppo gebombardeerd na beëindiging wapenstilstand

Zeker 12 mensen kwamen om bij luchtaanvallen die zijn uitgevoerd door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen.

Een kapotgeschoten gebouw in de Syrische stad Homs.
Een kapotgeschoten gebouw in de Syrische stad Homs. Foto AFP

Bij bombardementen op een hulpkonvooi dat op weg was naar West-Aleppo zijn maandagavond zeker twaalf mensen omgekomen. In andere delen van Aleppo kwamen nog eens minstens twintig mensen om bij luchtaanvallen. Een nog onbekend aantal mensen raakte gewond. Dat meldt Reuters op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De luchtaanvallen zijn volgens het Observatorium uitgevoerd door Russische of Syrische gevechtsvliegtuigen. De Verenigde Naties bevestigen dat vliegtuigen een konvooi van achttien geparkeerde vrachtwagens hebben bestookt.

Wapenstilstand beëindigd

De luchtaanvallen volgden enkele uren nadat de Syrische regering de zevendaagse wapenstilstand, die sinds vorige week maandag in het land gold, in een verklaring had beëindigd.

“Terroristische groepen” hebben zich volgens de verklaring van de regering niet aan de afspraken gehouden. Volgens het Syrische leger gebruikten de rebellen bovendien de wapenstilstand om zich te herbewapenen. Rusland, dat de Syrische president Assad steunt, en de Verenigde Staten lieten weten dat het staakt-het-vuren wellicht nog te redden is.

Lees meer over de wapenstilstand: Blunder VS bedreigt bestand Syrië

De wapenstilstand bleek meermaals wankel gedurende de afgelopen week. Eerder zeiden de Russen al dat de Syrische rebellen 199 keer het bestand schonden, een getal dat volgens het Syrisch leger op meer dan driehonderd ligt. Afgelopen weekend vielen de Verenigde Staten doelen van het Syrische leger aan, waarbij 62 Syrische soldaten en Hezbollah-strijders omkwamen.

Volgens de VS ging het om een vergissing en was het doel van de aanvallen terreurgroepering Islamitische Staat (IS), die samen met de terroristen van Fatah al-Sham van de wapenstilstand uitgesloten waren. Rusland riep de VN-Veiligheidsraad bijeen, waar de beschuldigingen over en weer vlogen en de Russen “grote vraagtekens” zetten bij de houdbaarheid van het bestand. Met de ophef werd echter vooral de aandacht afgeleid van het feit dat de schendingen van het akkoord al eerder begonnen.

Eerder op maandag noemde president Assad de luchtaanval van de VS “een daad van agressie”. De aanvallen op zijn troepen waren volgens hem bedoeld om IS te steunen, iets wat de VS ferm tegenspreekt.

Lees ook: Belangrijkste week VN gekaapt door Syrië

Weer luchtaanvallen op Aleppo

Zondag hervatten het Syrische leger en Rusland de luchtaanvallen op Aleppo. Het regime houdt de rebellen verantwoordelijk voor het einde van het bestand. In een reactie schrijft de Hoge Onderhandelingsraad van de Syrische oppositie op Twitter dat “het Syrische regime zich niet aan de wapenstilstand heeft gehouden [en dus niet in de positie is] om het beëindigd te verklaren”.

Daarnaast was een belangrijke voorwaarde van het akkoord dat voedselhulp toegelaten zou worden in belegerde gebieden, zoals de wijken van Aleppo die in handen zijn van rebellen. De konvooien kregen echter volgens de Verenigde Naties geen veiligheidsgaranties om vanaf de Turkse grens Aleppo binnen te rijden. Lokale hulporganisaties schatten dat er nog voor twee weken voedsel is voor de circa 275.000 mensen in de belegerde wijken. Het Rode Kruis meldde in de noordwestelijke stad Talbiseh wel voedselhulp voor 84.000 mensen te hebben afgeleverd.