Sojoez

Weerzien in capsule

Foto OLAF KRAAK / ANP

In de capsule van de Sojoez TMA-03M schudden ruimtevaarders André Kuipers en Oleg Kononenko elkaar de hand. Hun ontmoeting had maandag plaats in museum Space Expo te Noordwijk, waar het Russische ruimtevaartuig vanaf nu te zien is. Bijna vijf jaar geleden reisden de Nederlandse astronaut en bevelhebber Kononenko ook al met deze Sojoez-capsule. Hun missie betrof het internationale ruimtestation ISS. Op 28 december 2011 wensten de bemanningsleden van het ruimtestation de hele wereld een gelukkig nieuwjaar. Kuipers deed dit, ondersteboven hangend, in het Nederlands. Hij vergiste zich in het jaartal en wenste „iedereen een fantastisch en gelukkig 2011” toe. De driekoppige bemanning van de Sojoez TMA-03M keerde na ruim een halfjaar terug op aarde, op 1 juli 2012. Voor Kuipers was het zijn tweede ruimtereis.

    • Auteur Onbekend