PvdA en GroenLinks: meer rechten voor asielkinderen

De partijen hopen het wetsvoorstel nog voor de verkiezingen te kunnen bespreken, nu er nog een linkse meerderheid mogelijk is.

Beeld ter illustratie. Foto: Roos Koole / ANP

Kinderen van asielzoekers moeten een verblijfsvergunning krijgen als zij bij uitzetting aantoonbaar veiligheids- of gezondheidsrisico’s lopen. Dat is de kern van een initiatiefwet die de Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks hebben ingediend.

De partijen hopen met de initiatiefwet te voorkomen dat kinderen worden teruggestuurd naar landen waar ze niet veilig zijn, of niet de juiste zorg kunnen ontvangen. Het zou bijvoorbeeld gaan om kinderen die bij uitzetting psychologische problemen kunnen krijgen, of kinderen die met een handicap of een ziekte in het land van herkomst niet goed behandeld kunnen worden.

Nu kan alleen de staatssecretaris voor deze gevallen nog een uitzondering maken als alle procedures zijn afgerond. De nieuwe wet moet daar verandering in brengen; het moet straks ook mogelijk zijn om de rechter daarover uitspraak over te laten doen.

Linkse meerderheid mogelijk, maar lang niet zeker

Het wetsvoorstel is maandag ingediend en ligt ter advies bij de Raad van State. De PvdA hoopt de wet nog voor de verkiezingen in maart te kunnen behandelen in de Tweede Kamer, omdat er momenteel mogelijk nog een linkse meerderheid voor is. “Na de verkiezingen is dat onzeker.”

Ook nu is het nog de vraag of er een linkse meerderheid te vinden is voor de initiatiefwet. De PvdA en GroenLinks hebben daarvoor de steun nodig van D66, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en de groep Kuzu/Öztürk. Als alle partijen instemmen ontstaat er een meerderheid van één zetel.

Lees ook: Samsom moet vrezen voor extra PvdA-congres over kinderpardon

PvdA-leider Diederik Samsom kreeg de afgelopen jaren de nodige kritiek vanuit de eigen achterban. Volgens een deel van de leden is het kabinetsbeleid rondom asielzoekers te hardvochtig, en laat de PvdA zich daarin te veel in meevoeren door de VVD. Ondanks herhaalde oproepen uit de achterban wilde de fractie niet overgaan tot het afdwingen van een verruimd kinderpardon. Het kwam daarbij in juni bijna tot een ingelast partijcongres.

    • Sjoerd Klumpenaar