Politie stapelde ‘fout op fout’ bij arrestatie van Henriquez

Justitie

Onderzoekers kritisch, betrokken agenten mogelijk vervolgd.

Nabestaanden van Mitch Henriquez protesteren tegen de politie. Foto Arie Kievit/ANP

De politie stapelde fout op fout bij de arrestatie van Mitch Henriquez vorig jaar in Den Haag. De agenten gebruikten de omstreden nekklem, zetten te snel geweld in en waren te laat met medische hulp. Ook werd hem tegen de regels in pepperspray in zijn gezicht gewreven, in andere gevallen ook wel als ‘marteling’ betiteld. Dat concluderen twee politiewetenschappers in een onderzoeksrapport ingezien door RTL Nieuws. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte deze maandag bekend dat ze in ieder geval twee van de betrokken agenten zal vervolgen. De nabestaanden zijn hierover maandagochtend geïnformeerd.

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed na zijn arrestatie op 27 juni vorig jaar op muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark. Met 1 promille alcohol in zijn bloed – zo’n vijf glazen – riep hij naar agenten „ik heb een wapen bij me” en daarbij greep hij in zijn kruis. Vijf agenten besloten daarop tot aanhouding.

Volgens de deskundigen hebben de agenten zich niet gehouden aan de vaste procedures. Het „hardhandig geweldgebruik” was „disproportioneel, onmatig en ondeskundig”. Zo ontbrak een taakverdeling tussen de agenten en was er geen leiding: de commandant coördineerde niet maar vocht mee, waardoor zicht op de situatie van de arrestant ontbrak. En toen Henriquez niet meer bewoog werd hij alsnog vervoerd in een ME-bus. De regels schrijven een ambulance voor.

De vervolgingsbeslissing van justitie heeft relatief lang op zich laten wachten. Uitstel was volgens het OM nodig vanwege de gevoeligheid van de zaak en omdat het in zijn ogen nog niet alle informatie had.

Er was al een onderzoeksrapport van 1.500 pagina’s, gebaseerd op beelden, het sectierapport en 88 getuigen. Daaruit bleek al dat Henriquez als gevolg van politiegeweld was omgekomen. Hij had een gebroken strottenhoofd, twee gebroken ribben en bloeduitstortingen bij slaap, neus en geslachtsdeel. Maar het OM vond dat rapport niet voldoende. Het wilde ook het oordeel van een medisch deskundige en van deskundigen gespecialiseerd in politiegeweld.

Ook kregen de advocaten van de vijf agenten eerst de kans zelf getuigen te horen. De advocaat van de nabestaanden vreesde daardoor voor een mogelijke vertragingstactiek bij de verdediging.

    • Marcel Haenen
    • Freek Schravesande