Panama Papers

Mini-enquête splijt Kamerfracties

Vervolgonderzoek naar dubieuze belastingconstructies via Nederland dreigt stuk te lopen. De partijen die zich hier het hardst voor hebben gemaakt, zijn het oneens over de omvang van het onderzoek. De SP houdt vast aan het plan om zowel vertegenwoordigers van de trustsector als „fiscaal directeuren van multinationals” op te roepen voor een openbare parlementaire ondervraging onder ede. GroenLinks en de PvdA vinden het niet langer nodig grote bedrijven op het matje te roepen. Zij hopen met het afgezwakte voorstel meer steun te krijgen voor de zogeheten mini-enquête naar de Panama Papers. Dat is vooral voor GroenLinks opmerkelijk omdat deze partij al jaren te hoop loopt tegen internationale belastingontwijking door bedrijven als Starbucks en Ikea.

    • Philip de Witt Wijnen