OM vervolgt twee politieagenten

Zaak-Henriquez

Twee agenten moeten zich verantwoorden voor het geweld dat ze gebruikten bij de arrestatie van Mitch Henriquez. Drie anderen worden niet vervolgd.

De oudste zus van Mitch Henriquez, Lila, moeder Maria en neef Alex op het kantoor van advocaat Richard Korver, na het nieuws dat twee agenten worden vervolgd voor de dood van Henriquez. Foto Evert Elzinga/ANP

In het dossier heten de agenten DH01 en DH02. Hoe ze werkelijk heten? Zelfs de advocaten van de nabestaanden hebben geen idee – het tekent de gevoeligheid in deze zaak. Ze weten alleen dat de ene agent bij de arrestatie van Mitch Henriquez een nekklem toepaste terwijl de ander hem op de neus sloeg en pepperspray in zijn ogen wreef. Maandag maakte het Openbaar Ministerie bekend het tweetal, onder wie de pelotonscommandant, te vervolgen.

DH01 en DH02 zullen zich voor de strafrechter moeten verantwoorden voor het delict mishandeling met de dood tot gevolg. Het OM legt de twee agenten ook doodslag dan wel dood door schuld ten laste. Dat geeft de rechter volgens justitie de ruimte om zo nodig tot een andere juridische kwalificatie te komen. De 42-jarige Arubaan Henriquez kwam op 27 juni 2015 op muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark om het leven door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals waarbij volgens het NFI „het geweld op zijn neus en het gebruik van pepperspray tevens een rol kunnen hebben gespeeld”.

Drie andere agenten die bij de arrestatie waren betrokken, worden niet vervolgd. Ze hebben volgens het OM geen geweldshandelingen verricht die het overlijden van Henriquez mede kunnen hebben veroorzaakt.

De advocaten van de nabestaanden van Henriquez nemen daarmee geen genoegen. Ze vinden dat alle vijf agenten schuldig zijn en zullen via een artikel-12-procedure proberen alsnog vervolging af te dwingen. „Ik ben blij dat het OM serieus naar de zaak heeft gekeken, maar de vijf opereerden als één, ze waren samen verantwoordelijk”, zegt Gerald Roethof, die de zoon van Henriquez bijstaat. „Ze hebben met zijn vijven op Henriquez gezeten dan wel geweld gebruikt en het drietal heeft zich niet van de andere twee gedistantieerd. Ook niet toen omstanders opmerkingen maakten over de mate van het toegepaste geweld.”

Slagen op de borstkas

Uit het dossier blijkt dat een van de drie met een handboei om de vuist op de borstkas van Henriquez heeft geslagen, zegt advocaat Richard Korver, die de moeder, twee zussen en een neef bijstaat. „Maar blijkbaar acht het Openbaar Ministerie dat geweld toelaatbaar.” Uiteindelijk werd Henriquez al bewusteloos in een ME-bus vervoerd terwijl de ambtsregel een ambulance voorschrijft. Ook dat verwijten de advocaten alle vijf de agenten. Korver: „Er stonden twee ambulances klaar op het festivalterrein. In plaats daarvan hebben ze Henriquez in een hulpeloze toestand gebracht en daarmee is kostbare tijd verloren.”

„Dit is een zaak die alleen maar verliezers kent”, zegt politiechef Paul van Musscher van de politie-eenheid Den Haag. De vervolgingsbeslissing is volgens hem bij de politie intern hard aangekomen. „Dit raakt echt de complexiteit van ons vak. Wij moeten vooruit stappen en ingrijpen als dat nodig is. We hebben het geweldsmonopolie en het is een groot goed dat het optreden van de politie kritisch getoetst kan worden als daarvoor aanleiding is.”

Duizenden interventies per jaar

Over het besluit wordt binnen de politie „fors gesproken”, zegt de voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs. Hij noemt het prima dat een rechter het handelen strafrechtelijk toetst maar de vakbondsvoorzitter vraagt ook steun en begrip voor de politie. „Agenten doen duizenden interventies per jaar. Ze verdienen het dat de korpsleiding achter ze blijft staan.”

Wanneer DH01 en DH02 terechtstaan is nog onbekend. Naar alle vijf agenten loopt ook nog een intern onderzoek bij de politie. De uitkomsten daarvan worden volgende maand verwacht. Als er niet strafrechtelijk wordt vervolgd, kan er toch sprake zijn van plichtsverzuim. Alle vijf agenten blijven voorlopig buiten functie gesteld.

    • Marcel Haenen
    • Freek Schravesande