OM vervolgt twee agenten voor dood Mitch Henriquez

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed na zijn arrestatie op 27 juni vorig jaar op muziekfestival Night at the Park in Den Haag.

Archiefbeeld uit 2015. Bij het politiebureau aan de Heemstraat in de Haagse Schilderswijk protesteren ongeveer vijfhonderd demonstranten tegen het politiegeweld die gebruikt is bij de aanhouding van Mitch Henriquez.
Archiefbeeld uit 2015. Bij het politiebureau aan de Heemstraat in de Haagse Schilderswijk protesteren ongeveer vijfhonderd demonstranten tegen het politiegeweld die gebruikt is bij de aanhouding van Mitch Henriquez. Foto ANP

Van de vijf agenten die betrokken waren bij de fatale aanhouding van Mitch Henriquez, vervolgt het OM er twee strafrechtelijk. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandagmorgen bekendgemaakt.

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed na zijn arrestatie op 27 juni vorig jaar op muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark. Met 1 promille alcohol in zijn bloed – zo’n vijf glazen – riep hij naar agenten “ik heb een wapen bij me” en daarbij greep hij in zijn kruis. Vijf agenten besloten daarop tot aanhouding, waarbij ze een nekklem gebruikten. De dood van Henriquez leidde tot hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

‘Fout op fout’

Uit een onderzoek dat uitgevoerd werd door twee politiewetenschappers, blijkt dat de politie fout op fout stapelde bij de aanhouding van Henriquez. RTL Nieuws, dat het onderzoeksrapport inzag, meldt dat de agenten de omstreden nekklem gebruikten, te snel geweld inzetten en te laat waren met medische hulp. Ook werd hem tegen de regels in pepperspray in zijn gezicht gewreven, in andere gevallen ook wel als ‘marteling’ betiteld.

Het is volgens het OM in eerste instantie terecht dat deze agenten overgingen tot de aanhouding van Henriquez, omdat hij de openbare orde verstoorde. Omdat hij zich daarna tegen zijn arrestatie verzette, vindt het OM het ook “passend” dat hij naar de grond werd gebracht om hem op deze manier onder controle te brengen. Waarom besloten is om de twee agenten te vervolgen, is omdat het geweld dat zij gebruikten bij de aanhouding buiten proportie was bij het gevaar dat Henriquez vormde.

Het OM:

“Er hadden dus andere geweldshandelingen kunnen en moeten worden toegepast om de aanhouding te voltooien en het verzet te staken.”

Niet uit op dood Henriquez

Het OM concludeert dat de agenten niet uit waren op de dood van Henriquez. Daarom is er sprake van mishandeling met de dood tot gevolg. Omdat over de juridische kwalificatie discussie mogelijk is, legt het OM de twee agenten toch ook doodslag en dood door schuld ten laste.

Na het overlijden van Henriquez startte de Rijksrecherche een onderzoek naar de rol van de politie bij zijn dood. Alle vijf de agenten die bij de aanhouding betrokken waren, werden als verdachte onderzocht. Het OM keek naar wat de rol van iedere agent bij de arrestatie was. De vijf betrokken agenten zijn na het incident geschorst door de politie. Er loopt momenteel nog een intern onderzoek tegen de medewerkers.