New Yorkers onzeker over bommen

Manhattan en New Jersey

29 gewonden door een bom zaterdag in New York. Een tweede explosief ging niet af. Wie de bommen plaatste, en waarom, blijft onduidelijk.

Foto KENA BETANCUR, AFP

New Yorkers werden zondag geplaagd door vragen over de bom die zaterdagavond op Manhattan ontplofte, aan de vooravond van de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar 150 staats- en regeringsleiders worden verwacht. Antwoorden kregen de inwoners zondag nog niet. De aanslag is niet opgeëist en de locatie en het tijdstip van de explosie geven geen indicatie van de bedoelingen.

„We weten alleen dat er een bomexplosie was”, zei burgemeester Bill de Blasio. „Dát weten we.”

Bij de explosie op 23rd Street in de wijk Chelsea in Lower Manhattan, raakten zaterdag rond half negen 29 voorbijgangers lichtgewond. Het was een warme zomeravond, er waren veel mensen op straat. Iets verderop, op 27th Street, werd vervolgens nog een bom gevonden. Dit explosief werd door een robot onschadelijk gemaakt. Beide explosieven bestonden, zo werd in de loop van zondag duidelijk, uit snelkookpannen, schroot, kerstlichtjes en een mobiele telefoon als ontstekingsmechanisme.

„Dit is een van de nachtmerriescenario’s”, zei gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York zondag. „We kunnen van geluk spreken dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.”

In buurstaat New Jersey ontplofte zaterdag een staafbom langs het traject van een liefdadigheidsloop. Er vielen geen gewonden. Zondagavond laat werd in New Jersey een rugzak met staafbommen gevonden, op het treinstation van de stad Elizabeth. Een van de bommen ontplofte toen een robot de zak onderzocht.

De autoriteiten stelden dat er geen verband lijkt te zijn met internationaal terrorisme. „Was er een politiek motief? Een persoonlijk motief? We weten het niet”, zei burgemeester De Blasio. Terreurgroep Islamitische Staat eiste zondag wél meteen verantwoordelijkheid op voor een steekpartij op zaterdag in een winkelcentrum in Minnesota.

Zondagavond werd in Brooklyn een auto aangehouden in verband met de explosieven. De vijf inzittenden zijn door de FBI meegenomen voor ondervraging, maar aanklachten zijn niet ingediend.

Chelsea ligt aan de westkant van Manhattan, het VN-hoofdkwartier aan de oostkant. Met het oog op de Algemene Vergadering die daar deze week plaatsvindt, waren al extra veiligheidsmaatregelen van kracht; legio agenten waren op de been. Daar komen er deze week nog duizend bij.

De politie riep New Yorkers op extra alert te zijn omdat er nog geen arrestaties zijn verricht. „Ik maak me zorgen”, zei politiecommissaris James O’Neill. Gouverneur Cuomo zei daarentegen dat hij geen aanwijzingen had dat de stad nog steeds werd bedreigd.

Zwart koffertje

De FBI onderzoekt of er een verband bestaat tussen de explosie in New Jersey en die in New York. Gouverneur Cuomo onderstreepte dat andere explosieven werden gebruikt, maar in beide gevallen diende een mobieltje als ontstekingsmechanisme.

Terwijl op Manhattan de wijde omgeving van de explosie was afgesloten, ging elders in de stad zondag het leven gewoon verder. Wel was iedereen extra alert. Zo zorgde een zwart koffertje op Madison Avenue even voor paniek, totdat de eigenaar zich laconiek bij de toegesnelde agenten meldde.