Ministers stemmen in met registratie doodgeboren kind

Met de aanpassingen wordt meer nadruk gelegd op de geboorte, dan op het overlijden van het kind.

Ministers Ard van der Steur (foto) en Ronald Plasterk gingen maandag in gesprek met de initiatiefnemers.
Ministers Ard van der Steur (foto) en Ronald Plasterk gingen maandag in gesprek met de initiatiefnemers. Foto: Remko de Waal / ANP

Ouders van doodgeboren kinderen krijgen de mogelijkheid hun kindje te registreren in de gemeentelijke basisregistratie (BRP). Dat hebben ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) maandag toegezegd, zo bevestigen woordvoerders van beide ministeries. Ook zal de ‘akte levenloos geboren kind’ veranderen in een geboorteakte.

De ministers gingen maandag in gesprek met initiatiefneemster Natasja Geyteman, columniste Roos Schlikker en auteur Jeannette Rietberg. Met de verandering wordt volgens het drietal recht gedaan aan het bestaan van de kinderen, zo citeert ANP hen:

“Door deze aanpassing in het beleid krijgen doodgeboren kinderen dezelfde behandeling als kinderen die kort na de geboorte zijn overleden.”

Lees ook: Een doodgeboren kind heeft nooit bestaan.

Tijdens het gesprek werden door de ministers afspraken gemaakt: Van der Steur zegde toe de huidige akte levenloos geboren kind te veranderen in een geboorteakte, met daarop vermeld dat het kind levenloos ter wereld is gekomen. Hiermee wordt volgens de minister meer nadruk gelegd op de geboorte, dan op het overlijden van het kind. Van der Steur komt hiermee tegemoet aan de behoefte van veel ouders aan erkenning dat het kind ter wereld is gekomen, zo stelt het ministerie.

Twitter avatar ArdvanderSteur Ard van der Steur Goed gesprek gehad met initiatiefneemsters petitie stil geboren kinderen. Uitkomsten: https://t.co/olzlKc2jnX 1/2 https://t.co/IZnvIxaO7d

Gemeentelijke basisregistratie

Minister Plasterk zegde toe dat ouders de mogelijkheid krijgen hun levenloos geboren kind op de persoonslijst van de ouder te registreren. Op dit moment is dat met de BRP nog niet mogelijk. Hiermee wordt het voor ouders mogelijk de volledige gezinssamenstelling te registreren, zo laat een woordvoerder weten:

“Met de wijziging kun je als ouder erkenning krijgen voor de geboorte van je kind. De registratie is op volledig vrijwillige basis.”

Voor de aanpassingen is een wetswijziging noodzakelijk. De wet zal, wanneer ingevoerd, met terugwerkende kracht in werking treden.

Geyteman, Schlikker en Rietberg boden ook een petitie aan in de Tweede Kamer. Naar verwachting zal de wet per maart 2017 van kracht zijn.