Merkel neemt schuld op zich van historisch verlies in Berlijn

Bij een persconferentie noemde Merkel het verlies van zondag “bijzonder bitter”.

Bondskanselier Merkel bij een persconferentie op maandag.
Bondskanselier Merkel bij een persconferentie op maandag. Foto Reuters

De Duitse bondskanselier Merkel heeft maandag bij een persconferentie gedeeltelijk de schuld op zich genomen voor het historische verlies zondag bij de Berlijnse verkiezingen. Haar partij CDU verloor acht zetels, wat nog nooit voorgekomen was in die deelstaat. Ze zegde een reis naar de Verenigde Naties in New York af om te vergaderen over de situatie van haar partij in Duitsland.

Merkel noemde het verlies van zondag volgens Reuters “bijzonder bitter”. Het vluchtelingenbeleid van Merkel wordt als een van de oorzaken genoemd van de terugval in zetels voor het CDU. Bij de persconferentie ging ze in op het vluchtelingenprobleem in Duitsland:

“Als ik zou kunnen, zou ik de tijd vele jaren terugdraaien, om me met de hele regering beter voor te bereiden op de situatie die ons in de late zomer van 2015 trof.”

Slechtste resultaat ooit

De CDU-partij bereikte zondag bij de verkiezingen in Berlijn haar slechtste resultaat ooit in die deelstaat. Merkels partij zakte weg van 39 naar 31 zetels. De SPD van 47 naar 38. Anti-immigratiepartij AfD, Alternative für Deutschland, komt uit het niets uit op 25 stemmen in het parlement. De combinatie SPD-CDU verliest door de uitslag de meerderheid in het parlement van Berlijn.

Merkel beloofde harder te werken en zich meer te richten op de zorgen van kiezers. Ze zei onder meer haar vluchtelingenbeleid duidelijker te maken, omdat veel kiezers de bedoeling en uitvoering ervan niet meer snappen.

‘Wir schaffen das’ aanmoediging, geen provocatie

Maar, zo sprak ze volgens Reuters, aan Duitsers die simpelweg tegen moslimvluchtelingen zijn omdat ze niets willen weten van de islam, heeft ze geen boodschap. Dat gaat volgens haar tegen de basisprincipes in van de CDU. Ze zei dat het het aantal immigranten al aan het afnemen is, en dat haar opmerking “wir schaffen das” was bedoeld als aanmoediging, en niet als provocatie.