Kashmir

Militairen India gedood bij aanslag

Bij een aanval op een legerkamp in het door India bestuurde deel van Kashmir zijn zondag zeker zeventien Indiase militaire omgekomen, de meesten toen hun tenten in brand vlogen tijdens een granaataanval door vier gewapende militanten. Volgens India waren de aanvallers afkomstig uit Pakistan. De groep zou ’s nachts de zwaar bewaakte Line of Control zijn overgestoken die het voormalige prinsdom Kashmir verdeelt in door Pakistan en India bestuurde delen. In Kashmir vielen sinds begin juli bij protesten ruim 80 doden, voornamelijk onder stenen gooiende jongeren, ook onder Indiase veiligheidseenheden. Honderden jongeren die aansluiting bij Pakistan zoeken, zijn door Indiase eenheden in het gezicht geschoten met hagelgeweren. Tientallen jongeren werden zo blind of verloren het leven. Door de aanval zijn de spanningen tussen aartsrivalen India en Pakistan verder opgelopen. Een Indiase minister noemde Pakistan „een terroristische staat” (NRC).