Henk E. voor de rechter in zaak drugssmokkel Rotterdamse haven

Journalist Jan Meeus doet verslag vanuit de rechtszaal.

V.l.n.r. Advocaten Matthijs van Dam, Arthur van der Biezen, Maarten Hoevers en Jan Boone arriveren bij de rechtbank van Rotterdam. Boone vertegenwoordigt verdachte Henk E. Bas Czerwinski / ANP

Ten minste twaalf verdachten moeten zich dit najaar in verschillende strafzaken verantwoorden voor corruptie in de Rotterdamse haven. Fruithandelaar Rinus M., die bijverdiende met cocaïnesmokkel, werd in 2014 voor zijn woning in Steenbergen omgebracht. Daarnaast lopen er onderzoeken naar tenminste twee liquidaties die samenhangen met dit conflict.

Maandag moeten de 63-jarige Schiedammer Henk E., zijn zoon Marco E. en zijn aangenomen zoon Jimmy R. zich verantwoorden in de rechtbank. Marco E. en Jimmy R. worden verdacht van drugssmokkel en omkoping. Henk E. wordt daarnaast ook verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden en moordpogingen.

Niet aanwezig maandag in de rechtszaal is Gerrit G., die wordt gezien als spil in alle zaken. Vermoedelijk werd hij betaald voor het binnensmokkelen van duizenden kilo’s cocaïne en maakten verschillende criminelen gebruik van zijn diensten.

Lees het achtergrondartikel over de dood van Rinus M.: Hoe een lading cocaïne Rinus fataal werd

Bij de aanhouding van criminelen in deze zaak is een enorme hoeveelheid automatische wapens gevonden. De bende zou zich naast wapenhandel beziggehouden hebben met drugshandel en het voorbereiden en plegen van liquidaties, zo vermoedt het Openbaar Ministerie. De codenaam voor de strafzaak is 26Koper.

NRC-journalist Jan Meeus doet vanuit de rechtszaal verslag: