Vluchtelingenkamp op Lesbos geëvacueerd na grote brand en vechtpartijen

Duizenden migranten zijn op de vlucht. Het vuur ontstond na gevechten in het kamp in Moria.

Archiefbeeld van bewoners van het kamp in Moria die op voedsel wachten.
Archiefbeeld van bewoners van het kamp in Moria die op voedsel wachten. Foto Alkis Konstantinidis / Reuters

In een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos is brand uitgebroken. Dat meldt persbureau AFP. Duizenden bewoners van het kamp zijn op de vlucht. De brand ontstond bij een massale vechtpartij, waarbij tientallen mensen gewond raakten. Door een krachtige wind werd het vuur verder aangewakkerd.

De gevechten in het kamp braken uit toen Afghaanse asielzoekers probeerden om voedsel uit het kamp te weren. Met een hongerstaking willen zij hun overtocht naar het Griekse vasteland afdwingen. Andere bewoners van het kamp, onder wie Syrische gezinnen, wilden de voedselhulp wel aannemen, en raakten slaags met de Afghanen. Tientallen tenten gingen in vlammen op of raakten op een andere manier beschadigd, waardoor sommige bewoners al buiten het kamp moesten bivakkeren.

In het kamp in Moria wonen meer dan 4000 mensen. Door onzekerheid over hun toekomst, ethnische verschillen en geruchten dat zij zullen worden teruggestuurd naar Turkije, ontstaan veel spanningen.

Beelden van de brand in het vluchtelingenkamp: