Politie arresteert verdachte van bomaanslag in New York

De verdachte werd aangehouden na een schietpartij in de plaats Linden in New Jersey.

De federale recherche FBI doet onderzoek op de plaats delict in New York. Andres Kudack / AP

In de plaats Linden in de staat New Jersey is een verdachte aangehouden van de bomaanslagen in New York en New Jersey, afgelopen zaterdag. Het gaat om de 28-jarige Ahmad Kahn Rahami, een Amerikaan die in Afghanistan is geboren. Dat zegt de burgemeester van Elizabeth, de woonplaats van Rahami, tegen persbureau Reuters. Volgens televisiezender NBC is Ramahi bij de arrestatie neergeschoten en naar een ziekenhuis in Newark gebracht. Bij de arrestatie zijn twee politieagenten lichtgewond geraakt.

De Amerikaanse president Obama heeft in een speech gezegd dat er geen verband lijkt te zijn tussen de aanslagen in New York en New Jersy en een steekpartij in Minnesota, waarbij zaterdagavond 8 mensen gewond raakten. Wel wordt de steekpartij onderzocht als mogelijke terreurdaad.

Volgens de politie van New York worden de aanslagen als actieve zaak behandeld. Inwoners moeten op hun hoede blijven en de politie zal extra zichtbaar actief zijn.

Verdacht voertuig

De FBI doet nog onderzoek naar het netwerk van Rahami, maar stelt dat er geen aanwijzingen zijn van het bestaan van een actieve terreurcel in het gebied. Er wordt ook niet gezocht naar andere verdachten. Vijf passagiers van een “verdacht voertuig” die zondag waren aangehouden zitten nog altijd vast.

Zaterdagavond raakten 29 mensen gewond toen er een bom ontplofte in de New Yorkse wijk Chelsea op West 23rd Street. Later op de avond werd een paar straten verder een niet ontplofte bom, een bewerkte snelkookpan, gevonden in een plastic zak.

Veel mensen waren gewond geraakt door rondvliegend glas en granaatsplinters; alle slachtoffers konden zondagmorgen het ziekenhuis weer verlaten. “Als je de schade bekijkt, denk ik dat we ons gelukkig moeten prijzen dat niemand is overleden”, zei de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo zondag.

Explosieven

Zaterdag ontplofte er ook een bom langs een hardloopcircuit in buurstaat New Jersey, daarbij raakte niemand gewond. Zondagavond werd nog een tas met explosieven in een prullenbak aangetroffen in New Jersey. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid meldt inmiddels volgens Reuters dat er een connectie is tussen de explosieven in New York en New Jersey. Ook met het oog op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties momenteel in New York zijn duizend extra agenten en leden van de Nationale Garde ingezet.

Zondag zei Cuomo nog dat er geen aanwijzingen waren dat de ontplofte bom in Chelsea iets te maken heeft met een internationaal terreurnetwerk, maar op die uitspraak kwam hij maandag terug. “Nieuwe informatie suggereert dat de aanslag mogelijk gerelateerd is aan het buitenland”, zei hij. Geen terroristische groepering heeft de aanslag opgeëist.

Motief

Amerikaanse opsporingsdiensten zeiden zondag in het duister te tasten over het motief achter de bommen. Er waren geen bijzondere evenementen georganiseerd in de woonwijk waar de bom 29 mensen verwondde in New York. De explosie deed zich voor nabij een voorziening voor blinden, restaurants en een supermarkt.

Ook de locatie van tweede explosief dat enkele uren later werd gevonden in de plastic zak leek weinig prijs te geven over een aanleiding. Beide explosieven in New York zijn gemaakt met snelkookpannen, kerstverlichting en telefoons en gevuld met granaatsplinters. Snelkookpannen als bommen werden ook in 2013 gebruikt bij de aanslag bij de marathon in Boston, waarbij drie mensen om het leven kwamen en meer dan 260 mensen gewond raakten.

De prullenbak waar zaterdagmiddag een bom in ontplofte in Seaside Park, New Jersey stond vlak bij de route voor een sponsorloop voor gewonde Amerikaanse mariniers en matrozen. De hardloopwedstrijd, die ten tijde van de explosie zou beginnen, werd afgelast.

De rugzak met explosieven die maandagochtend werd gevonden, voorbijgangers zagen draden uit de tas steken, lag vlak bij een buurtkroeg en op ongeveer 150 meter van een treinstation. De burgemeester van New Jersey suggereerde tegenover CNN dat de eigenaar waarschijnlijk van de rugzak af wilde komen. “Dit is geen drukke plek”, zei hij.

    • Liza van Lonkhuyzen
    • Wouter van Dijke