Faillissement

Kunstenaar dobbert voor de kust van Japan

Rebecca Moss, een 25-jarige Britse kunstenaar, is ‘artist in residence’ op een gigantisch containerschip. Ze zou slechts 23 dagen op het schip verblijven, maar door het faillissement van de betreffende rederij, Hanjin Shipping, komt ze voorlopig niet aan wal. De schepen mogen geen haven in zolang onzeker is of de reder de prijs voor aanmeren kan of wil betalen.

Moss’ werk bestaat uit absurdistische filmpjes waarin ze zelf de hoofdrol speelt. Dat werk kreeg nog nooit zoveel aandacht als nu. Van Wall Street Journal tot CNN, iedereen bericht over de kunstenaar die dobbert voor de kust van Japan.

Wat vindt ze van alle aandacht? Het is moeilijk het haar te vragen. Bellen kan niet, er is geen bereik. Af en toe mag Moss e-mailen via de satelliet, op de computer in het kantoortje van de kapitein. Een journalist van de Vancouver Sun kreeg haar zo te pakken. Ze meldde dat ze de situatie „bijzonder absurd” vindt en dus „zeer toepasselijk bij haar interesses”. Moeilijk vindt ze wel dat de „onbepaalde lengte” van haar verblijf het lastig maakt „een strategie te bedenken voor het maken van kunst”. Voorts verbaast ze zich erover dat de spullen in de containers kennelijk gemist kunnen worden. Moss: „Een tragische verspilling van arbeid.” Met Moss dobberen overigens meer dan 1.000 werknemers van Hanjin ergens ter wereld op zee, wachtend op de afwikkeling van het faillissement. Groot verschil tussen haar en die bemanningsleden: zij vrezen voor hun salaris; de onkosten van Moss worden doorbetaald door de galerie.