Duitse politie arresteert man in zaak vergiftigde marsepein

Er werd vergiftigd snoepgoed, in de vorm van harten, bij een basisschool in Kiel neergelegd.

Duitse agenten, beeld ter illustratie. Sebastian Wilnow / AP

De Duitse politie heeft maandag tijdens een inval een 38-jarige man gearresteerd die verdacht wordt van het afpersen van supermarktketen Coop met vergiftigde marsepein. Dat meldt de Duitse tv-zender Norddeutscher Rundfunk (NDR).

Vorige week dinsdag werd er vergiftigde marsepein bij een basisschool in Kiel neergelegd. Vervolgens werd supermarktketen Coop om meer dan een miljoen euro gevraagd in een dreigmail. Die werd verstuurd vanaf het adres ‘coopwillpay’, oftewel ‘Coop zal betalen’.

De dreiger waarschuwde dat hij meer vergiftigd snoepgoed zou verspreiden bij scholen als Coop niet zou betalen. Het gevonden marsepein, in de vorm van harten, werd door experts bestempeld als niet levensbedreigend maar wel schadelijk voor de gezondheid.

Blijven opletten

De politie liet vrijdag drie scholen in de Duitse stad ontruimen en doorzoeken nadat de dreiger in een tweede e-mail had aangegeven dat er explosieven op de scholen lagen. Bij de zoektocht werden speurhonden en experts ingezet, maar geen explosieven gevonden. De politie waarschuwde maandag dat Duitsers komende tijd oplettend moeten blijven met snoepgoed dat wordt gevonden.

In Nederland kreeg supermarktketen Jumbo eerder te maken met afpersing. In juli werd de 51-jarige Alex O. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en een schadevergoeding van bijna een ton. Hij plaatste explosieven bij meerdere Jumbo-filialen in Groningen en vroeg in dreigbrieven om 2.000 bitcoins, ter waarde van zo’n 500.000 euro. De politie kwam O. op het spoor door een kookwekker die hij bij de Blokker had gekocht en gebruikte bij het maken van zijn explosieven.

    • Liza van Lonkhuyzen