Doden bij uit de hand gelopen demonstratie in Congo

Drie politieagenten en veertien burgers kwamen om het leven bij de demonstratie tegen president Joseph Kabila.

Demonstranten bij een brandende auto Foto Eduardo Soteras / AFP

Bij een uit de hand gelopen demonstratie in de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn drie politieagenten en veertien burgers om het leven gekomen. Dat schrijft persbureau AFP. De politie heeft schoten gelost om de betogers uiteen te drijven. Het lichaam van één van de omgekomen agenten is door demonstranten in brand gestoken. Volgens de oppositie zijn er bij het geweld vijftig doden gevallen.

De demonstranten protesteren tegen de Congolese president, Joseph Kabila. Hij is sinds 2001 aan de macht na de moord op zijn vader, de vorige president van het land. Hij won sindsdien twee verkiezingen. Zijn presidentschap duurt tot december, maar Kabila mag zichzelf niet herkiesbaar stellen voor een derde termijn. Volgens tegenstanders probeert hij nieuwe verkiezingen tegen te houden om zo zijn ambtsperiode te verlengen.

Veel geweld

Het oosten van Congo wordt geteisterd door geweld tussen de regering en rebellengroep ADF. Ook protesten tegen de regering lopen vaak uit op geweld. Vorig jaar kwamen tientallen mensen om bij demonstraties tegen Kabila.

Lees ook deze analyse van NRC-correspondent Koert Lindijer: In Congo moorden ook regeringstroepen

In Congo - voluit de Democratische Republiek Congo - heeft nog nooit een vreedzame wisseling van de macht plaatsgevonden, sinds het land in 1960 onafhankelijk werd van België.

Op zaterdag diende de verkiezingscommissie van het land een verzoek in bij het constitutioneel hof om de verkiezingen uit te stellen. Volgens de commissie moeten lijsten met stemgerechtigden worden herzien, wat minstens tot juli volgend jaar zal duren. Volgens de grondwet moest de commissie uiterlijk vandaag verkiezingen uitschrijven.

    • Wouter van Dijke