In beeld

Dit is de Glazen Koets

Omdat de Gouden Koets gerenoveerd wordt rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima dit jaar op Prinsjesdag in de Glazen Koets naar de Ridderzaal. En die is net zo mooi.
De Glazen Koets naast de Gouden Koets. De Gouden Koets is na Prinsjesdag vorig jaar uit de roulatie gegaan voor groot onderhoud.
ANP / Remko de Waal
De restauratie van de Glazen Koets werd in 2015 afgerond. Op deze foto werd hij overgebracht naar de Koninklijke Stallen in het Louwman Museum.
ANP / Bas Czerwinski
Koning Willem-Alexander kwam de koets zelf bekijken in het museum. Op de achtergrond een portret van Koning Willem I, die de koets in 1821 bestelde. Het is de oudste koets in bezit van het Koninklijke Staldepartement.
ANP / Koen van Weel
De Glazen Koets werd onder meer gebruikt bij de bruiloft van prinses Juliana in 1937 en bij het huwelijk van prinses Beatrix in 1966. Ook koningin Wilhelmina reed op Prinsjesdag vaak in de Glazen Koets naar de Ridderzaal.
ANP / Bart Maat
De restauratie van de Glazen Koets nam zeven jaar in beslag.
ANP / Bart Maat
De restauratie valt binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis. Premier Rutte wilde de Tweede Kamer eerder dit jaar niet vertellen hoeveel de opknapbeurt gekost heeft.
ANP / Bart Maat
De koets is zo ontworpen dat de koning zo zichtbaar mogelijk is. De hele bovenzijde van de koets is dan ook voorzien van glas.
ANP / Bart Maat
Op het portier is het koninklijk wapen geschilderd.
ANP / Bart Maat
Het trapje van de Glazen Koets is heel smal, naar verluidt hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima dan ook geoefend met in- en uitstappen.
ANP / Bart Maat