Deze twaalf nummers waren ooit verboden

Twaalf liedjes uit twaalf landen, dat koos Noorse zanger Moddi als concept voor zijn nieuwe cd. Niet zomaar liedjes, op Unsongs staan nummers die verboden werden door regeringen en andere autoriteiten. Het zijn liedjes waarvan de clandestiene uitvoering tot represailles leidde: van een ban door de radio, tot gevangenschap of moord. ‘Punk Prayer’ van Pussy Riot is zo’n nummer, en het ooit door de BBC-radio verboden ‘Army Dreamers’ van Kate Bush ook. Moddi zocht nummers uit onder meer Algerije, Israël en China, vertaalde de tekst in het Engels en voerde ze op een eigen manier uit: strijdbaar in betekenis, maar deemoedig van klank. Van ‘Punk Prayer’ maakte hij een langzame ballade met spookachtige pianotonen en kwetsbaar gezongen. ‘Our Worker’ van de vermoorde Chileense zanger Victor Jara is een pijnlijk maar opbeurend loflied op de arbeider.

Te zien: 1/10 Jeruzalemkerk, Amsterdam.
    • Hester Carvalho