Catalogus/tijdschrift

Tijdens de eerste twee edities van fotofestival Unseen, in 2012 en 2013, kon de enthousiasteling een catalogus kopen. Daarin werd het werk van de deelnemende fotografen en galeries getoond. Simpel: naam, foto, locatie. Meer niet. Nu is die catalogus voor de derde keer vervangen door Unseen Magazine. Hoewel het eruitziet als een tijdschrift (oplage 7.500), blijft het voor een deel catalogus. Van pagina 81 t/m 227 worden de fotografen en galeries opgesomd. In het catalogusdeel zijn zo’n vijftig fotografen voorzien van informatie over hun meest recente werk. Dit maakt het blad ook boeiend voor wie het festival niet kan (of wil) bezoeken. Voorafgaand aan het catalogusdeel staat een tiental essays en artikelen. Zoals van kunstenaar en schrijver Aaron Schuman over het museumpubliek dat volgens hem, ten opzichte van twintig jaar geleden, visueel verzadigd is door de dagelijkse beeldenstroom.

Het blad is een must have voor beginnende fotografen door de praktische onderwerpen: hoe is het om curator te zijn, hoe komen fotoboeken en krantenproducties tot stand en wat is het aanbod van alternatieve fotografieopleidingen.

Een essay waar elke kunstenaar vrolijk van wordt, beschrijft het voordeel van falen. Op de cover en de enige pagina’s die niét van flinterdun papier zijn, staat het kleurrijke werk van Christto Sanz en Andrew Weir, speciale gasten van het festival.

    • Astrid van Rooij