Anti-Apartrheid

Zuid-Afrikaanse journalist Allister Sparks overleden

De ‘nestor van de Zuid-Afrikaanse journalistiek’, Allister Sparks, is maandag op 83-jarige leeftijd overleden in Johannesburg. Sparks was een belangrijke antiapartheidsjournalist. Hij was in de jaren zeventig hoofdredacteur van de Rand Daily Mail. Onder zijn leiding bracht de krant het zogenaamde inlichtingenschandaal aan het licht, over een geheim propaganda-plan van de Zuid-Afrikaanse regering. Later werkte Sparks als correspondent voor onder meer NRC Handelsblad en schreef hij diverse boeken over Zuid-Afrika en het einde van de apartheid. Sparks was in behandeling voor een ontsteking en leek aan de beterende hand, aldus zijn zoon Michael in een verklaring. Hij overleed na een hartaanval. (NRC)

    • Wouter van Dijke