Nabestaanden Henriquez: vijf agenten schuldig

Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. De betoging werd gehouden precies een jaar na de dood van Mitch Henriquez, die door politiegeweld om het leven kwam.
Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. De betoging werd gehouden precies een jaar na de dood van Mitch Henriquez, die door politiegeweld om het leven kwam. Foto Alexander Schippers / ANP

De advocaten van de nabestaanden van Mitch Henriquez vinden dat alle vijf betrokken agenten schuldig zijn aan de fatale aanhouding vorig jaar van de Arubaan en niet twee van de vijf. De advocaten zullen via een artikel-12-procedure proberen een bevel tot vervolging te verkrijgen.

Maandag besloot het OM twee agenten, onder wie de pelotonscommandant, te vervolgen wegens doodslag danwel zware mishandeling met de dood tot gevolg. Eén agent paste de nekklem toe en de ander heeft Henriquez tijdens de nekklem op de neus geslagen en pepperspray in de ogen gewreven.

Daarmee hebben deze agenten volgens het Openbaar Ministerie de ambtsregels overtreden. De andere agenten zouden geen geweld hebben gebruikt dat bijdroeg aan Henriquez’ overlijden. Hij kwam op 27 juni 2015 door verstikking om het leven bij zijn aanhouding op muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark.

Lees ook: OM vervolgt twee agenten voor dood Mitch Henriquez

Met die conclusie zijn de advocaten het niet eens. Gerald Roethof, die de zoon van Henriquez bijstaat, zegt:

“Ik ben blij dat het OM serieus naar de zaak heeft gekeken, maar de vijf opereerden als één, ze waren samen verantwoordelijk. Ze hebben met zijn vijven op Henriquez gezeten dan wel geweld gebruikt en het drietal heeft zich niet van de andere twee gedistantieerd. Ook niet toen omstaanders opmerkingen maakten over de mate van het toegepaste geweld.”

Uit het dossier blijkt dat een van de drie met een handboei om de vuist heeft geslagen op de borstkas van Henriquez, zegt advocaat Richard Korver, die de moeder, twee zussen en een neef bijstaat. “Maar blijkbaar acht het Openbaar Ministerie dat geweld toelaatbaar.”

Uiteindelijk werd Henriquez al bewusteloos in een ME-bus vervoerd terwijl de ambtsregel een ambulance voorschrijft. Ook dat verwijten de advocaten alle vijf de agenten. Korver:

“Er stonden twee ambulances klaar op het festivalterrein. In plaats daarvan hebben ze Henriquez in een hulpeloze toestand gebracht en daarmee is kostbare tijd verloren.”