‘Corruptie Rotterdamse haven groter dan gedacht’

Verdachte Christiaan L. heeft verklaard dat er zeker zeven douaniers op de hoogte waren van omkoping.

Rechtbanktekening van (VLNR) Henk E., Marco E., Jan R., Jimmy R., Jan V., Chris L. en Hans T. en Henk`s advocaat Mr. J.B. Boone. Verdachte Henk E in de rechtbank van Rotterdam. De 63-jarige Schiedammer Henk E. wordt verdacht van drugshandel en moord.
Rechtbanktekening van (VLNR) Henk E., Marco E., Jan R., Jimmy R., Jan V., Chris L. en Hans T. en Henk`s advocaat Mr. J.B. Boone. Verdachte Henk E in de rechtbank van Rotterdam. De 63-jarige Schiedammer Henk E. wordt verdacht van drugshandel en moord. Foto ANP

Volgens een verdachte in de strafzaak rond grootschalige drugssmokkel in de Rotterdamse haven, is de corruptie veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Verdachte Christiaan L. heeft verklaard dat er zeker zeven douaniers op de hoogte waren van omkoping of daarbij zelf betrokken waren. Dat is gebleken tijdens de eerste zittingsdag van deze complexe zaak die vermoedelijk tot het eind van het jaar zal duren.

Opvallend is dat twee verklaringen van deze verdachte pas in een laat stadium aan het dossier zijn toegevoegd. Volgens de advocaten is het nog opvallender dat de opname van het getuigenverhoor is stilgelegd toen deze getuige begon te praten over de verstrekkende corruptie. Christiaan L. heeft zeker twintig minuten gesproken over de mogelijke betrokkenheid van andere douaniers in de haven. Dat is allemaal niet opgenomen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt op dit moment de rol van twee douaniers.

Lees het achtergrondartikel over de dood van Rinus M.: Hoe een lading cocaïne Rinus fataal werd

Apart onderzoek naar corruptie

De vraag is nu waarom dat niet is gebeurd. Een van de aanwezige raadslieden vroeg aan het Openbaar Ministerie of er nog een apart onderzoek loopt naar corruptie. Het Openbaar Ministerie wilde daar niet op ingaan omdat dat niet relevant is voor de strafzaken van de verdachten.

Een van de hoofdverdachten in deze strafzaak, de douanier Gerrit G., heeft eerder ook al verklaard dat de corruptie in de Rotterdamse haven groter is. Gerrit G. suggereerde dat leden van het HARC-team, een speciaal team dat zich bezighoudt met de bestrijden van smokkel in de Rotterdamse haven, betrokken zouden zijn bij corruptie. Gerrit G. heeft die beschuldiging nooit toegelicht.

De advocaten in de strafzaak rond de corrupte douanier Gerrit G. hebben grote kritiek op de manier waarop rechercheurs in dit onderzoek verslag hebben gedaan van de verhoren van Christiaan L. Volgens zijn advocaten blijken er grote verschillen te bestaan tussen de papieren verslagen van de verhoren en de opgenomen gesprekken.

Rechercheurs verhoren

De advocaten hebben nu verzocht om de rechercheurs te verhoren over de manier waarop verslag is gedaan van de verhoren en over het uitzetten van het opname-apparaat. Advocaat Hein Dudink, die Christiaan L. bijstaat, zegt dat hij meerdere keren gewezen heeft op de tekortkomingen in de verslaglegging van de verhoren van zijn cliënt. “Ik heb uiteindelijk zelf een verhoor helemaal uitgewerkt en dat naast het proces verbaal van de politie gelegd”, zei hij na de zitting.

“Daaruit blijkt dat twijfel in de verklaringen is weggelaten. Zinssneden als als ‘ik denk’ of ‘ik vermoed’ zijn weggelaten.”

De rechtbank beslist woensdagmiddag of de verzoeken van de advocaten worden toegewezen.