Partij van Poetin wint parlementsverkiezingen

De partij lijkt een meerderheid te gaan krijgen van 54,2 procent. Dat Verenigd Rusland de grootste partij zou worden, werd al verwacht.

Een stembureau in een dorp nabij Simferopol. Anton Volk / AP

Verenigd Rusland lijkt met negentig procent van de stemmen een meerderheid van 54,2 procent te behalen in de parlementsverkiezingen. De overwinning is niet verrassend. Zondagavond voorspelde het staatsorgaan voor peiling VTsIOM nog een overwinningszege van 44,5 procent.

De communistische partij wordt tweede met 13,5 procent van de stemmen. De nationalistische partij LDPR krijgt 13,3 procent van de stemmen toebedeeld. Rechtvaardig Rusland lijkt de kiesdrempel van 5 procent van de stemmen te gaan halen. De partij staat nu op 6,2 procent van de stemmen.

Lees een verslag van de parlementsverkiezingen in Rusland door NRC-correspondent Steven Derix: ‘Nieuw dieptepunt in ons vertrouwen’

Bij de vorige parlementsverkiezingen kende het land nog een stelsel van evenredige vertegenwoordiging. 225 Doemaleden worden dit keer gekozen via deze landelijke kieslijst, de andere helft wordt geselecteerd via lokale verkiezingen. In de nieuwe kiesdistricten kunnen sterke lokale leiders zo meer zetels binnenhalen voor de heersende partij.

In 2011 kreeg Verenigd Rusland bij de vorige parlementsverkiezingen nog 49 procent van de stemmen. Meer dan honderdduizend mensen gingen in Moskou de straat op vanwege het frauduleuze verloop van de stemming. Pas na anderhalf jaar stopten de protesten. Voorafgaand aan deze verkiezingen zeiden in een peiling slechts een op de vijf mensen te gaan stemmen, het laagste cijfer sinds 1995.

Lees ook: Matchfixing in de Russische politiek

De Russische Doema, het parlement, voerde onder andere een wet in die het ‘propageren’ van homoseksualiteit onder minderjarigen strafbaar stelt. Ook werd het de Russen lastiger gemaakt om te demonstreren. Grigori Melkonjants, directeur van de vrijwilligersorganisatie Golos (Stem) die toeziet op eerlijke verkiezingen in Rusland zei eerder tegen NRC over de nasleep van de massale protesten:

“De Doemaleden hoefden zich tegenover de bevolking niet te bewijzen, want in ogen van de burgers hadden ze toch geen enkele legitimiteit. En ze snapten donders goed dat ze hun zetel te danken hadden aan de zittende macht. Zo ontstond wedijver over wie het Kremlin het meest kon behagen.”

Golos meldde in de loop van deze verkiezingsdag dat al 427 meldingen van schendingen van de kieswet waren binnengekomen, met het aantal meldingen tijdens de campagne meegerekend komt het aantal meldingen over fraude uit op meer dan duizend.

Naar verwachting gaat Poetin in 2018 weer op voor het presidentschap. Dat zou zijn vierde termijn worden.

    • Liza van Lonkhuyzen