Uitgaanspubliek keert zich tegen politie in Amersfoort

Aanleiding was een aanhouding van een 17-jarige inwoonster, die weigerde uit een horecagelegenheid te vertrekken.

Archieffoto van politie-inzet. Bij het schoonvegen van het Eemplein in Amersfoort werden honden ingezet. Foto: Michiel van Bergen/ANP

In Amersfoort heeft een groep van honderden mensen zich zaterdagnacht tegen de politie gekeerd. Aanleiding was een aanhouding van een 17-jarige inwoonster, die weigerde uit een horecagelegenheid te vertrekken.

De gelegenheid op de Oliemolenhof had zaterdagavond een feest voortijdig afgebroken vanwege verschillende incidenten. De straat en het nabijgelegen Eemplein waren daardoor volgelopen met uitgaanspubliek. Het meisje weigerde volgens de lezing van de politie echter te vertrekken, waarna ze werd aangehouden vanwege belediging van de agenten.

Lees onze reportage naar aanleiding van de dode in Amsterdam: Neemt het uitgaansgeweld weer toe?

Na de aanhouding keerde een groep van 250 tot 300 man zich tegen de aanwezige agenten, schrijft de politie. “De groep bekogelde de agenten met stenen. Eén van de agenten raakte hierbij gewond aan zijn been en een aantal politievoertuigen raakten beschadigd door de stenen,” zegt een woordvoerder van de politie tegenover NRC. Met behulp van wapenstokken en honden werd het plein leeggeveegd. Er werden na de eerste aanhouding van de 17-jarige Amersfoortse geen andere mensen gearresteerd.

De politie schrijft in de verklaring de agressie en het geweld tegen haar medewerkers “onacceptabel” te vinden.

    • Eva Smal