Turkse politie arresteert 40 vermeende IS-sympathisanten

Verschillende arrestanten zouden meerdere keren naar Syrië zijn afgereisd.

Beeld van het kalifaat van IS.
Beeld van het kalifaat van IS. Foto Marwan Ibrahim / AFP

De Turkse antiterreurpolitie heeft zondag veertig mensen in Istanbul gearresteerd vanwege vermeende banden met Islamitische Staat (IS). De aanhoudingen werden verricht bij een grote politieactie. Daarbij werden tegelijkertijd 23 huiszoekingen uitgevoerd in de wijk Fatih.

De vermeende IS-sympathisanten zijn afkomstig uit Afghanistan, Iran, Irak en Azerbeidzjan, zo meldt persbureau Reuters. Verschillende van hen zouden meerdere keren naar Syrië zijn afgereisd en daar conflictgebieden hebben bezocht. Veel buitenlanders die op deze manier naar het IS-kalifaat afreizen, doen dat via Turkije.

Tekst gaat door onder de kaart

Istanbul meerdere malen doelwit aanslagen

Istanbul is het afgelopen jaar verschillende malen doelwit geweest van aanslagen. Zo vielen in juni meer dan veertig doden bij een zelfmoordactie op vliegveld Atatürk. Eerder die maand vielen ook al elf slachtoffers toen een autobom afging in het centrum van de stad. In januari kwamen bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Istanbul negen Duitsers en een Peruaan om het leven bij de Sultan Ahmetmoskee, beter bekend als de ‘Blauwe Moskee’.

Lees ook: De inwoners van Istanbul voelen zich omringd door vijanden