De Thuiskok: Zeeuws erfgoed

Nederlands cultureel erfgoed doet je al gauw denken aan tradities als Koningsdag, carnaval of bloemencorso’s. Niet aan Brabantse worstenbroodjes. Toch behoren die sinds dit jaar ook tot ons cultureel immaterieel erfgoed. Voer voor stevige discussies, want heeft niet elke provincie zo zijn eigen traditionele lekkernijen? Een van de vele kandidaten als opvolger van het worstenbroodje is de Zeeuwse bolus. En dat Zeeland nog veel meer kandidaten voor de erfgoedlijst heeft, lees je in Zilt Zoet Zeeland, een boek over de Zeeuwse „natuur, cultuur en gastronomie”.

Een boek over de Zeeuwse lokale keuken kun je zonder problemen overlaten aan Annette van Ruitenburg, auteur van het bekroonde kookboek Liever Lokaal. De van oorsprong Texelse heeft samen met de Zeeuwse Tanja van den Berge en Ruth de Ruwe, die ook voor Liever Lokaal foto’s maakte, een culinaire reis door de provincie vastgelegd.

Het resultaat is een mengelmoes van ruim zestig recepten die gevarieerd en simpel zijn. Reken daarbij op veel vis, groente en fruit. De Zeeuwse bolus staat erin, net als recepten met mosselen en zeekraal. Gekookt wordt er ook met minder bekende ingrediënten als de kweepeer, speculaas en het bier van brouwerij Emelisse. Allemaal zijn het gerechten die je doordeweeks na het werk prima kunt kokkerellen, ook als je niet alle ingrediënten in huis hebt. Het boek ademt het idee dat je in zulke gevallen prima een vervangend ingrediënt kunt gebruiken. Er staan ook buitenlandse gerechten als tzatziki of chowder in, die met Zeeuwse ingrediënten gemaakt worden.

Tussen de recepten door komen lokale boeren, telers en vissers aan het woord. Er wordt gewezen op restaurants en op adresjes waar je goed eten kunt inslaan. En er is veel aandacht voor fotografie. Van gerechten, Zeeuwse landschappen, koks en meer. Hier en daar is de fotografie niet zo gelikt als je tegenwoordig van kookboeken gewend bent, maar het is een fijn boek om door te bladeren. Enig kritiekpunt is dat er zo veel foto’s in het boek staan, vaak door elkaar, dat je soms het gevoel hebt of je een vakantiefotoboek hebt opengeslagen. De onoverzichtelijke opmaak past echter wel bij Zeeland, waarover de auteurs schrijven dat ook de kustlijn niet recht is. Met zo’n boek, een canon van etend en drinkend Zeeland, heeft de bolus geen plekje meer nodig op de erfgoedlijst.

    • Sam de Voogt