Schippers vindt eigen risico ‘heel goed te verantwoorden’

Zorgkosten

Het eigen risico ligt onder vuur. Maar politici die er vanaf willen, zijn niet eerlijk, vindt minister Schippers. „Te veel partijen doen alsof zorg gratis is.”

Foto ANP
Foto ANP ©

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) is tegen het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Dat zegt ze maandag in een interview met NRC. Het bedrag dat Nederlanders verplicht meebetalen aan hun eigen zorgkosten is volgens de minister noodzakelijk om de zorg betaalbaar te houden. Ze noemt een minimaal eigen risico van 385 euro „heel goed te verantwoorden.”

Het eigen risico ligt de laatste weken onder vuur. GroenLinks, SP, PVV en 50Plus willen de eigen betaling aan zorgkosten afschaffen. CDA en PvdA hinten op ten minste een verlaging. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat hij „serieus” wil kijken naar aanpassing van het eigen risico.

De verplichte eigen betaling zou ertoe leiden dat mensen medische behandeling mijden. Vorige week bleek uit onderzoek in opdracht van zorgverzekeraar VGZ dat 10 procent van de Nederlanders zorg had gemeden of uitgesteld omdat ze het eigen risico niet konden of wilden betalen.

Lees hier het hele interview met Edith Schippers: Eigen risico? Dat vind ik heel sociaal

Schippers ging niet eerder in op de kritiek. Ze zegt dat partijen die het eigen risico willen afschaffen „geen eerlijke voorstelling van zaken” geven. Afschaffing van het eigen risico kost 3,7 miljard euro, berekende het Centraal Planbureau vorig jaar. Dat geld, zegt Schippers, moet ergens vandaag komen. „Te veel partijen doen alsof zorg gratis is. [...] Als je het eigen risico afschaft, gaat de premie die mensen moeten betalen voor hun zorgverzekering met zo’n 284 euro per jaar omhoog. Dát is het eerlijke verhaal.”

Het eigen risico bestaat sinds 2008 en bedroeg toen 150 euro. Dit jaar en volgend jaar is het eigen risico 385 euro. Dat betekent dat als een operatie 700 euro kost, een patiënt daarvan 385 euro zelf betaalt als hij dat jaar nog geen zorgkosten heeft gemaakt.

Dinsdag, op Prinsjesdag, presenteert het kabinet-Rutte II zijn laatste begroting. In het interview zegt Schippers „trots” te zijn dat het kabinet met bezuinigingen, stelselwijzigingen en budgetafspraken de groei van de zorgkosten voor het eerst in tien jaar heeft afgeremd. „Sociale voorzieningen zijn na deze kabinetsperiode duurzaam houdbaar, dat vind ik een prestatie.”

Het kabinet besloot onder meer om gemeenten verantwoordelijkheid, en minder geld, te geven voor ouderen- en jeugdzorg. Dat leidde onder meer tot problemen bij Veilig Thuis, het nieuwe meldpunt voor kindermishandeling. Ook in de thuiszorg ging veel mis: sommige gemeenten schaften huishoudelijke hulp voor hun inwoners af, waarna de rechter eraan te pas moest komen om dat terug te draaien.

Schippers geeft toe dat mensen de dupe zijn geworden van de stelselveranderingen van Rutte II: „Natuurlijk zijn er dingen misgegaan, en dat is heel vervelend. De ene gemeente heeft meer bestuurskracht dan de andere. We moeten zorgen dat ze allemaal op een goed niveau komen.”