Russen lopen weg uit V-raad na Amerikaanse opmerkingen

“Cynisch en hypocriet”, zo kwalificeerde Samantha Power de door de Russen aangevraagde spoedzitting van de Veiligheidsraad.

De Russische gezant in de VN-Veiligheidsraad Vitali Tsjoerkin. Foto Reuters / Eduardo Munoz

Rusland vroeg zaterdag zelf een spoedzitting aan van de Veiligheidsraad naar aanleiding van Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië, maar voelde zich vervolgens niet serieus genomen na opmerkingen van de Amerikaanse ambassadrice. “Ongekend cynisch en hypocriet”, zo kwalificeerde Samantha Power het spoedberaad. En dus staat de door Rusland en Amerika geïnitieerde wapenstilstand in Syrië na zes dagen onder intense druk.

Power’s ambtsgenoot Vitali Tsjoerkin was allerminst gecharmeerd van de houding van de Verenigde Staten. Natuurlijk, er kwamen excuses van de Amerikaanse militaire leiding voor het naar eigen zeggen per ongeluk doden van Syrische regeringstroepen bij een luchtaanval op een legerpost in Deir al-Zor.

Maar de Russische bedenkingen over de Amerikaanse intenties omtrent de houdbaarheid van het staakt-het-vuren namen allerminst af door de uitspraken van Power. De Amerikaanse VN-ambassadrice probeerde de focus van de Amerikaanse vergissing af te drijven:

“Natuurlijk betreuren we elke Syrische dode. Het verzoek voor een spoedbijeenkomst van Rusland was cynisch en hypocriet. Moskou heeft zich nog nooit op deze manier druk gemaakt over alle burgerdoden door het Assad-regime: een van de meest systematische wreedheden die we hebben gezien in de afgelopen jaren. Rusland moet stoppen met gemakkelijk scoren en het oproepen tot zulke bijeenkomsten en zich richten op de zaken die er toe doen.”

Vitali Tsjoerkin denkt dat de Amerikaanse luchtaanvallen wel eens het einde van de onderhandelingen kunnen betekenen. “Het is een heel groot vraagteken”, zei hij tegen verslaggevers:

“Ik ben zeer benieuwd hoe Washington hierop gaat reageren. Als de reactie van de ambassadrice ook maar enige indicatie is van hun mogelijke reactie, dan hebben we serieuze problemen. Ik ben nog nooit getuige geweest zo’n buitengewone weergave van de Amerikaanse tactloosheid als vandaag.”

De Amerikaanse militaire leiding zei dat de aanval, waarbij 62 Syrische militairen omkwamen, meteen werd afgebroken toen Russische collega’s meldden dat mogelijk een Syrische legerpost was geraakt. De Amerikaanse regering heeft spijt betuigd voor de vergissing. In de bijeenkomst van de Veiligheidsraad zei Power verder dat de regering de luchtaanvallen onderzoekt en dat het niet de bedoeling was om Syrische militairen te raken.

    • Jules Seegers