Migranten stuurden in 2015 minder geld terug naar huis

Wereldwijd werd er 582 miljard dollar door migranten naar hun thuisland gestuurd. Migranten in Nederland stuurden vijf miljard dollar.

Het aantal Chinezen in Nederland is de afgelopen vijf jaar met 45 procent gestegen
Het aantal Chinezen in Nederland is de afgelopen vijf jaar met 45 procent gestegen Remko de Waal/ANP

Wereldwijd stuurden migranten in 2015 ruim 582 miljard dollar (518 miljard euro) naar hun thuisland, twee procent minder dan het jaar ervoor. Het is de eerste daling sinds de Wereldbank begon met het meten van deze bedragen. De grootste bedragen gingen naar India en China.

Vanuit Nederland werd vorig jaar in totaal 5 miljard dollar door migranten naar huis gestuurd. Veruit het meeste ging naar onze zuiderburen: België. Het bedrag dat Belgen naar hun thuisland stuurden daalde afgelopen jaar wel flink, met bijna 200 miljoen dollar. Een gedeeltelijke verklaring hiervoor is dat de euro in 2015 ten opzichte van de dollar in waarde daalde, waardoor er in dollars minder geld werd verstuurd.

Het bedrag dat naar China gaat is de afgelopen vijf jaar juist bijna verdubbeld. Dit komt vooral doordat het aantal Chinezen in Nederland in deze periode met 45 procent is gestegen.