onderzoek

Jonge moslims drinken vaker en gaan minder naar de moskee dan hun ouders

Jonge moslims lezen de Koran minder en drinken vaker alcohol dan hun ouders. Moslima’s dragen gemiddeld minder vaak een hoofddoek dan hun moeder. Moslimjongens brengen minder vaak een bezoek aan de moskee. Dat meldt dagblad Trouw op basis van een onderzoek van sociologen aan de Universiteit Utrecht.

Eenderde van de meisjes wier moeder een hoofddoek draagt, doet dat zelf niet. Eenderde van de jongens bezoekt de moskee minder vaak dan hun vader. Een kwart van de moslimjongeren leest de Koran minder dan hun ouders. Omgekeerd leest 10 procent van de jongeren de Koran juist vaker. Een kleine groep moslimjongeren (17 procent) zei het geloof belangrijker te vinden dan dat het voor hun ouders is. Als het op vasten en niet eten van varkensvlees aankomt, doet bijna 90 procent hetzelfde als de ouders. Onderzoeker en hoogleraar sociologie Frank van Tubergen in Trouw: „Moslimjongeren worden dus beïnvloed door het overwegend seculiere land waarin ze wonen. Religie lijkt voor hen meer een privézaak te worden.” Vanaf 2010 zijn vijfduizend Nederlandse 14- en 15-jarigen en de ouders in hun ontwikkeling gevolgd. Later zijn Turkse en Marokkaanse jongeren toegevoegd om de gegevens representatief te maken voor de islamitische gemeenschap. In Engeland en Duitsland is dezelfde studie gedaan en daar komen vergelijkbare resultaten uit. (NRC)