Nederlandse honkballers verdedigen EK-titel met succes

In een spannende finale werd na verlenging met 3-2 gewonnen van Spanje.

De Nederlandse honkbalspeler Dwayne Kemp in de finale tegen Spanje. Foto Robin Utrecht/ ANP

Het Nederlandse honkbalteam heeft zondag in Haarlem de Europese titel met succes verdedigd. Na een spannende finale werd Spanje na verlenging met 3-2 verslagen.

Twitter avatar KNBSB KNBSB JAAAAAAAAAAAAAA EUROPEES KAMPIOEN!! Walkoff single De Caster en Ricardo scoort de 3-2 #kampioen #TeamKingdomNL

Lange tijd leek het erop dat Nederland met een krappe voorsprong van 2-0 de Europese titel zou binnenhalen. Beide punten werden gemaakt in de tweede inning, door respectievelijk Dwayne Kemp en Gianison Boekhoudt.

Daarmee was geenszins een beslissend gat geslagen. Nederland kreeg het lastig in de zesde inning toen Spanje punten dreigde te scoren met alle honken bezet. Door goed werk van pitcher Lars Huijer wist de ploeg de voorsprong echter vast te houden.

Spanjaarden alsnog langszij

In de achtste innig kwamen de Spanjaarden echter langszij, na een homerun van Jesus Fernando Martinez en met Shairon Martis op de heuvel. Doordat beide landen in de negende inning niet meer scoorden, moest er een verlening aan te pas komen.

Daarin was het Dashenko Ricardo die na een honkslag van Yurendell de Caster het beslissende punt over de thuisplaat kon brengen. Daarmee won de ploeg van bondscoach Steve Janssen haar 22ste Europese titel.

Spanje verrassende finalist

Het was niet de eerste keer dat de twee landen elkaar troffen. Eerder dit toernooi versloeg Nederland de Spanjaarden in de winnaarsgroep al eens moeizaam met 1-0. Echt veel gemakkelijker ging het zondag niet. Hoewel Nederland in de tweede inning een 2-0 voorsprong pakte, wist het de marge daarna niet uit te breiden.

Dat Nederland de finale van het EK honkbal bereikte, was geen verrassing. Oranje miste de eindstrijd al niet meer sinds 1969. Dat het daarin de Spanjaarden trof, was wel een verrassing. Die ploeg wist zaterdag te winnen van Nederlands’ eeuwige rivaal - op Europees vlak - Italië en zich daardoor te plaatsen voor de finale.

    • Jorg Leijten