‘Luchtaanvallen in Aleppo ondanks staakt-het-vuren’

Zaterdag kwam de wapenstilstand al flink onder druk te staan door een luchtaanval waarbij tientallen Syrische militairen om het leven kwamen.

Een man rijdt op een motor door een deel van Aleppo dat door rebellen in handen is, beeld ter illustratie.
Een man rijdt op een motor door een deel van Aleppo dat door rebellen in handen is, beeld ter illustratie. Abdalrhman Ismail / Reuters

Gevechtsvliegtuigen hebben zondag voor het eerst sinds het ingaan van het staakt-het-vuren de Syrische stad Aleppo gebombardeerd. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten volgens Reuters. Raketten troffen de wijken Karam al-Jabal, Karam al-Beek, Sakhour en Sheikh Hadar.

Hoeveel slachtoffers zijn gevallen bij de aanvallen is nog niet bekend. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zondag al dat spanningen oplopen in Syrië. Militanten zouden zich opmaken voor aanvallen op regeringstroepen.

Zaterdag kwam het staakt-het-vuren al flink onder druk te staan door een luchtaanval van de door de VS geleide internationale coalitie vlak bij het vliegveld van Deir al-Zor, waarbij tientallen Syrische militairen om het leven kwamen. Volgens het Pentagon gingen de piloten er onterecht van uit dat ze te maken hadden met militanten van IS. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten sprak over negentig dodelijke slachtoffers van de Syrische regeringstroepen en meer dan honderd gewonden.

Lees ook: Bestand Syrië wankelt na bombardement

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin zei dat de actie een “groot vraagteken” plaatst bij het staakt-het-vuren. In een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werd de houding van de VS “onconstructief en onduidelijk” genoemd. Ook Iran veroordeelde de luchtaanval.

Spoedzitting

Rusland vroeg na de luchtaanval een spoedzitting aan van de Veiligheidsraad, maar de Russische ambassadeur liep weg uit dat debat. Hij voelde zich naar eigen zeggen niet serieus genomen door de Amerikaanse ambassadrice. Het Russische ministerie meldde eerder dit weekend al dat in vijf dagen tijd het staakt-het-vuren al bijna tweehonderd keer met de voeten zou zijn getreden.

Lees ook: Rusland wil staakt-het-vuren verlengen, maar frontlinie blijft onrustig

Het staakt-het-vuren, dat Rusland en de Verenigde Staten na lang onderhandelen overeenkwamen, ging maandagavond van start. Een belangrijke afspraak is dat het leger van Assad geen bombardementen meer mag uitvoeren op het al-Nusra-front (Al-Qaida in Syrië). IS-doelen mogen nog wel worden aangevallen. Een doel van de wapenstilstand is dat humanitaire organisaties hulp kunnen verlenen in belegerde gebieden, waaronder Aleppo, en burgers van voedsel en medicijnen voorzien. Vrijdag werd bekend dat Rusland de wapenstilstand met 72 uur wil verlengen.

Meer dan vijf jaar oorlog

Een soortgelijke wapenstilstand werd in februari na een paar dagen verbroken nadat gevechten weer oplaaiden.

In Syrië is al meer dan vijf jaar een hevige burgeroorlog gaande tussen het regeringsleger, rebellengroepen en jihadistische groeperingen. Het Syrische regime kan rekenen op de steun van Rusland. Het Westen wil echter dat de regering van Bashar al-Assad uiteindelijk vertrekt. Door het conflict kwamen al meer dan 300.000 mensen om het leven.