Kashmir

Militairen India gedood bij aanslag

Bij een aanval op een legerkamp in het door India bestuurde deel van Kashmir zijn zondag zeker 17 Indiase militaire omgekomen. De meesten kwam om toen hun tenten in brand vlogen tijdens een granaataanval door vier gewapende militanten.

Volgens India waren de aanvallers afkomstig uit Pakistan. De groep zou ’s nachts de zwaar bewaakte Line of Control zijn overgestoken die het voormalige prinsdom Kashmir verdeelt in door Pakistan en India bestuurde delen.

De aanval komt op een gevaarlijk moment. In Kashmir vielen sinds begin juli bij protesten ruim 80 doden, voornamelijk onder stenen gooiende jongeren, maar ook onder Indiase veiligheidseenheden. Honderden jongeren die aansluiting bij Pakistan zoeken, zijn door Indiase eenheden in het gezicht geschoten met hagelgeweren. Tientallen jongeren werden daardoor blind of verloren het leven, wat tot internationale protesten heeft geleid.

Door de demonstraties staan de aartsvijanden India en Pakistan lijnrecht tegenover elkaar. Alle besprekingen zijn opgeschort. De gewapende aanval van zondag voert de spanningen op. Premier Modi twitterde dat hij „de natie verzekert dat degenen die achter deze aanval zitten niet onbestraft zullen blijven.” De Indiase minister van Binnenlandse Zaken noemde Pakistan op „een terroristische staat”.