‘Jubel op beurs kunstmatig’

Financiële stabiliteit

De Bank voor Internationale Betalingen waarschuwt: de hogere beurskoersen na het Brexit-referendum verhullen de risico’s.

De Amerikaanse centrale bank. Foto Getty Images

Op de financiële markten lijken de bomen tot in de hemel te groeien. Maar pas op, zo klonk zondag de waarschuwing uit Basel. De gestegen aandelenkoersen en de steeds lagere rentes op staatsobligaties komen eigenlijk alleen door het beleid van centrale banken. „De tijd zal leren” hoelang dit goed kan blijven gaan, zo stelde de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in haar kwartaalrapport.

De BIS, de ‘bank van centrale banken’, regelt betalingen tussen zestig centrale banken. Het is ook een denktank die let op de financiële stabiliteit. Uit eigen hoek krijgen de centrale banken nu te horen dat hun beleid – ultralage, vaak negatieve rentes en de massale opkoop van obligaties – de stabiliteit op de markten geen goed doet.

Bijna drie maanden na het Britse referendum over de EU staan de aandelenkoersen alweer hoger dan voor het referendum. „Terwijl Brexit verdween in de achteruitkijkspiegel, kwam de jubelstemming met volle kracht terug”, schrijft de BIS. De lage rente zorgt ervoor dat beleggers die op zoek zijn naar rendement, meer risico nemen. Ze kopen meer aandelen en duurdere obligaties. De vraag „knaagt” of de aandelen-en obligatieprijzen wel de „risico’s weerspiegelen die in het vooruitzicht liggen”, aldus BIS-econoom Claudio Borio,

De BIS deed recentelijk meer van dit soort waarschuwingen, maar ze hebben weinig effect. De Amerikaanse Fed beslist komende donderdag over een renteverhoging, die eerder werd uitgesteld. De Japanse centrale bank, die woensdag vergadert, overweegt extra maatregelen om de economie te stimuleren.

    • Mark Beunderman