Grote drugsvangst Defensie in Caribisch gebied

De 2.000 kilo coke werd onderschept na nauwe samenwerking met de Verenigde Staten.

De Zr.Ms. Groningen vertrok twee jaar geleden naar het Caribisch gebied om te worden ingezet voor counterdrugsoperaties.

De Nederlandse marine heeft de grootste drugsvangst sinds enkele jaren in het Caribisch gebied gedaan. In samenwerking met de Verenigde Staten werd 2.000 kilo coke onderschept. Dit meldde commandant zeestrijdkrachten Rob Verkerk zondagochtend:

(tekst gaat verder onder de tweet)

Twitter avatar GeneraalVerkerk Rob Verkerk Zr.Ms. Groningen onderschept 2.000kg cocaïne in Caribisch Gebied. Vijf verdachten overgedragen. Bravo Zulu! #marine https://t.co/9v0PGECm8C

De laatste keer dat de marine in de Caraïben meer dan 1.000 kilo drugs onderschepte was in oktober 2013. Toen werd 1.450 kilo cocaïne gevonden die op weg was naar de Dominicaanse Republiek. De vangst van dit weekend kwam volgens het ministerie van Defensie tot stand nadat een Amerikaans patrouillevliegtuig een vissersboot opmerkte en het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Groningen inseinde.

Een Amerikaans team dat zich aan boord bevindt van de Zr. Ms. Groningen ging aan boord van de verdachte boot en keerde die binnenstebuiten. De verdovende middelen werden gevonden in een verborgen compartiment, maar het zoeken duurde tien uur: een netelige situatie ontstond doordat de motor van de vissersboot was uitgevallen en de boot water maakte. De drugs en vijf opvarenden zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Het ministerie van Defensie meldt dat de drugs naar verluidt een straatwaarde van 100 tot 140 miljoen euro hebben. De laatste drugsvondsten die de Zr. Ms. Groningen deed betroffen beduidend kleinere hoeveelheden van drie- tot vierhonderd kilo cocaïne.

    • Jules Seegers