Gouverneur New York noemt explosie ‘terreurdaad’

Vooralsnog is er geen connectie gevonden met een internationale terreurbeweging. De aanslag is nog niet opgeëist.

De FBI doet onderzoek op de plaats delict.
De FBI doet onderzoek op de plaats delict. Rashid Umar / Reuters

De explosie zaterdagavond in de New Yorkse wijk Chelsea, waarbij 29 mensen gewond raakten, was een terreurdaad. Dat zei de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo zondag. Volgens hem is er nog geen connectie gevonden met een internationale terreurbeweging, maar is dit een “heel vroeg stadium van het onderzoek”.

De explosie deed zich voor op West 23rd Street en werd veroorzaakt door een bom in een gereedschapskist. De bom ging af nabij een voorziening voor blinden, vlak bij restaurants en een supermarkt. Veel ramen in de buurt van de explosie zijn gesprongen. Er werd vlakbij een tweede, niet ontplofte bom gevonden op 27th Street. Er waren geen bijzondere evenementen in de woonwijk ten tijde van de explosie. Arrestaties zijn nog niet verricht.

Er is een mogelijke link tussen de explosie in Manhattan en een explosie eerder op zaterdag in New Jersey, omdat beide bommen waarschijnlijk op afstand werden ontstoken met mobiele telefoons, zo meldt de Amerikaanse zender ABC. In de buurstaat ontplofte een staafbom in een prullenbak langs de route van een sponsorloop. Met de hardloopwedstrijd zou geld worden opgehaald voor een organisatie die gewonde Amerikaanse mariniers en matrozen ondersteunt. Niemand raakte gewond door het afgaan van de bom en de sponsorloop werd afgelast. Eerder meldden opsporingsdiensten dat ze geen connectie konden vinden tussen de explosie langs de sponsorloop en de bom die afging in Manhattan.

De meeste gewonden door de explosie in New York zijn behandeld voor glas- of granaatscherven. Alle slachtoffers zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. “Als je de schade bekijkt, denk ik dat we ons gelukkig moeten prijzen dat niemand is overleden”, zei Cuomo zondag.

Extra agenten op straat

Na de explosie werden duizend extra agenten en leden van de Nationale Garde ingezet, ook met het oog op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met veel hoogwaardigheidsbekleders in de stad. Chelsea ligt aan de westkant van Manhattan, het VN-hoofdkwartier aan de oostkant. Cuomo moedigde inwoners van New York aan om niet bang te zijn om de straat op te gaan. “We laten hen niet winnen, we laten hen ons geen angst aanjagen”, zei hij.

De niet ontplofte bom zou een snelkookpan zijn, die met draadjes is verbonden aan een telefoon. Het apparaat werd in een plastic zak gevonden, en is met een robot onschadelijk gemaakt. Snelkookpannen als bommen werden ook in 2013 gebruikt bij de aanslag bij de marathon in Boston, waarbij drie mensen om het leven kwamen en meer dan 260 mensen gewond raakten.

CNN twitterde een foto van het explosief:

Twitter avatar CNN CNN This is the device found at second location, near New York explosion, officials say. https://t.co/cpgJgDr4X5 https://t.co/TZr07KwDra