Feyenoord deelt mokerslag uit aan PSV (1-0)

De Rotterdammers winnen in Eindhoven met 1-0 en behouden daardoor de koppositie. Ze staan nu vijf punten los van PSV.

Duel tussen Luuk de Jong (midden, links) van PSV en Rick Karsdorp (midden, rechts) van Feyenoord
Duel tussen Luuk de Jong (midden, links) van PSV en Rick Karsdorp (midden, rechts) van Feyenoord Foto Olaf Kraak/ ANP

Feyenoord heeft zijn koppositie in de eredivisie verstevigd. In Eindhoven schoot Eric Botteghin de Rotterdammers in de slotfase voorbij nummer twee PSV: 0-1.

Was het een topwedstrijd zoals het affiche tussen de nummers één en twee deed vermoeden? Wel wat betreft de spanning. Die was er negentig minuten en zorgde voor opwinding binnen en buiten de lijnen. Er was veel strijd, maar ook teveel technische armoede, resulterend in knullig balverlies en verspilde kansen.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Dankzij de winst in Eindhoven vergroot Feyenoord de voorsprong op PSV naar vijf punten. Wedstrijdverslag #psvfey: https://t.co/XZfxRtUupG

Met name de eerste helft kenmerkte zich door een gebrek aan slagkracht aan beide zijdes. Heeft Luciano Narsingh (PSV) eindelijk zeeën van ruimte om het doel te naderen, loopt hij frontaal tegen Terence Kongolo op. Zet Dirk Kuijt spits Nicolai Jorgensen vrij voor het doel, neemt de Zweed de bal niet goed aan. Het lukte allemaal net niet, in een fase waarin verdedigers beter hun werk deden dan de aanvallers, zowel bij PSV als Feyenoord. Waar was toch de finesse?

Veteranen

Mooi was het moment waarop supporters opstonden om te applaudisseren voor enkele veteranen in de skybox. Het waren Britse soldaten die Eindhoven op 18 september 1944 hebben bevrijd, vandaag 72 jaar geleden. “Forever grateful”, stond er op een spandoek dat fans van PSV in de 44e minuut ontvouwden. Die van Feyenoord eerden de mannen op hun eigen wijze. Het You’ll never walk alone was innemend.

Zo liet het voetbal zich weer even van zijn beste kant zien, gevolgd door een moment in het veld waarop het tegenovergestelde zichtbaar werd: een klaagzang van Dirk Kuijt aan het adres van scheidsrechter Kevin Blom. Aanleiding was een gele kaart die Kuijt daarvoor kreeg. Terecht, want roekeloos spel, maar Kuijt vond van niet en uitte tot tweemaal toe zijn onvrede bij de arbitrage. Ook nog in de rust toen hij Blom speciaal daarvoor opzocht.

Voetbal mag dan gepaard gaan met belangen waar de leek geen benul van heeft, maar fraai is het niet als een van de meest wijze en ervaren spelers in het veld almaar blijft zeuren over een gele kaart. Verspilde energie. Vermoedelijk had Kuijt de avond ervoor niet het interview van Roda-verdediger Nathan Rutjes gezien bij Fox Sports (video): dan had hij kunnen weten dat relativering en vergevingsgezindheid een speler meer sieren dan geweeklaag bij de arbiter.

Feyenoord na rust gevaarlijker

Juist in die fase deed Feyenoord weer mee in de wedstrijd, nadat eerder vooral PSV het beste van het spel had gehad. Na rust was het niet anders. Feyenoord was gevaarlijker, maar had voorin het geluk niet aan de zijde. Had de ploeg een strafschop moeten krijgen voor een ongelukkige handsbal van PSV? Misschien. Trainer Giovanni van Bronckhorst was woest en richtte zich lijfelijk op de vierde man aan de zijlijn. Veel zin leek het niet te hebben.

In de tweede helft was één van de grootste kansen voor PSV. Luciano Narsingh had alle ruimte om Luuk de Jong vrij voor een leeg doel te zetten, maar deed vervolgens iets met de bal wat moeizaam te interpreteren was: was het een mislukt schot of een mislukte voorzet? Feit was dat hij namens PSV een geweldige kans verprutste. Vlak daarna miste Gaston Pereiro een opgelegde kans bij PSV. Te nonchalant sprong hij ermee om. Al redde Feyenoords doelman Brad Jones fraai. Hij keepte sterk.

Niemand zag het aankomen, maar amper een minuut later ontploften bijna 2.000 Rotterdammers in het uitvak: 1-0 voor Feyenoord. Pardoes viel de bal voor de voeten van Eric Botteghin vanuit een hoekschop, waarna hij de bal woest in het doel ramde. Een mooi doelpunt was het niet, wel een mokerslag die in Eindhoven nog wel enkele dagen nadreunt.


Eric Botteghin GOAL HD - PSV Eindhoven 0-1… door football365Life1

Twitter avatar PSV PSV 82 - Botteghin schiet Feyenoord op voorsprong. Wat een vervelend moment. #psvfey

Door de overwinning heeft Feyenoord de eerste zes wedstrijden van het seizoen gewonnen en staat de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst vijf punten los van de nummer 2 PSV.