Eerste fraudegevallen bij Russische verkiezingen

Waakhond Golos toont beelden van flagrante fraude bij stembus. Meerdere meldingen van onregelmatigheden bij Doema-verkiezingen.

Ook op de Krim wordt gestemd voor de Doema, zoals hier door Russisch marinepersoneel.
Ook op de Krim wordt gestemd voor de Doema, zoals hier door Russisch marinepersoneel. Foto AP / Maxin Voronov

Een herzien kiessysteem en getrainde waarnemers van waakhond Golos: Rusland kiest zondag de Doema, en toch riekt het weer naar fraude.

Na de enorme protesten in het kielzog van de verkiezingen vijf jaar geleden moesten de parlementaire verkiezingen van 2016 eerlijker en rustiger verlopen. Maar de eerste meldingen van onregelmatigheden bij stembureaus zijn al weer binnengekomen, met Siberië voorlopig in de hoofdrol.

Lees ook: Matchfixing in de Russische politiek

Volgens AP is de verkiezingscommissie van plan de resultaten uit de regio Altai in Siberië ongeldig te verklaren. Bij de waarnemers van Golos zijn meldingen binnengekomen van jongeren die stemmen in naam van ouderen, die waarschijnlijk niet de gang naar de stembureaus zullen maken.

Fraude op beeld

Uit andere regio’s waaronder ook Moskou zijn echter ook meldingen gekomen van fraude. Ella Pamfilova, een bekende mensenrechtenactiviste en voorzitter van de kiescommissie, zegt dat de precieze omvang van de gemelde onregelmatigheden nog niet zijn vast te stellen, zo meldt AP.

Golos publiceerde zondagmiddag een video waarop rechts in beeld te zien is hoe talloze stembrieven door een en dezelfde persoon in een stembus worden geduwd: