De netnietspeler

©

Wie zou het Feyenoord niet gunnen, die landstitel waar ze in Rotterdam zo hartstochtelijk naar verlangen? De Coolsingel schrééuwt erom. Mijn zegen hebben ze, het zou zelfs wel gezond zijn als de arrogantie van Ajax en PSV eens getemperd werd – ze zijn daar te zeer gewend geraakt aan het onderling verdelen van de buit. Maar verdient Feyenoord het ook? Daar moet nog even aan gewerkt worden.

PSV - Feyenoord was een spannende, levendige wedstrijd, maar er was weinig grote klasse te bekennen. Feyenoord speelde meer solide dan ik me van de afgelopen jaren kan herinneren, maar van een potentiële landskampioen zou je meer individuele kwaliteit mogen verwachten. De tv-analisten vonden doelman Brad Jones en middenvelder Karim El Ahmadi de uitblinkers. Spelers van respectievelijk 34 en 31 jaar oud die in het buitenland nooit helemaal zijn doorgebroken; Jones speelt alleen maar omdat vaste doelman Vermeer geblesseerd is.

Waar was de jeugd? Ik had gehoopt meer te zien van de backs Karsdorp en Kongolo en vooral van middenvelder Vilhena, spelers die in aanmerking komen voor het Nederlands elftal. Ook voor rechtsbuiten Berghuis was het een belangrijke testcase, maar hij viel tegen en werd in de tweede helft vervangen, zeer tegen zijn zin: meewarig nee schuddend nam hij plaats op de tribune, als een kind dat door zijn stiefvader altijd slecht behandeld wordt.

Berghuis is, net als Narsingh, zijn collega-rechtsbuiten bij PSV, nog te veel een netnietspeler. Wat is een netnietspeler? Dat is een speler die aardig kan meekomen, soms zelfs ‘leuke dingen’ laat zien, maar te zelden de beslissende actie maakt tegen een sterke tegenstander.

De netnietspeler begint voortvarend aan de wedstrijd, maar passeert zijn tegenstander op den duur steeds moeizamer. Zijn voorzetten zijn doorgaans te laag. Verschijnt hij bij verrassing voor de keeper, dan kiest hij bijna (maar dus niet helemaal) voor de goede oplossing.

Een tv-analist typeerde het goed: „Narsingh is snel, maar heeft te weinig handelingssnelheid.’’ Anders gezegd: hij komt door zijn snelheid vaak vrij te staan, maar weet dan niet meer goed wat hij moet doen.

Dat deze rechtsbuitens net niet goed genoeg zijn, is ook jammer voor het Nederlands elftal, want we hebben op die positie geen betere spelers sinds Arjen Robben geblesseerd is. Volgens bondscoach Blind is ook Promes een goede kandidaat voor die positie, maar hem zou ik eerder willen betitelen als een helemaalnietspeler, althans voor het Nederlands elftal.

Het verrassendste moment van PSV-Feyenoord speelde zich niet op het veld, maar op de tribune af. Dat komt vaker voor in het Nederlandse voetbal, maar ditmaal had het een wel heel bijzondere reden. In de 44ste minuut werd er door het publiek massaal geapplaudisseerd voor drie oorlogsveteranen op de tribune, die Eindhoven in 1944 bevrijd hadden. Intussen ging de wedstrijd gewoon door.

Ik heb zo’n geste eerder gezien in een voetbalstadion en vraag me af of het een traditie begint te worden. Mijn enige bezwaar ertegen is dat het de netnietspeler een geweldig alibi geeft om de kans te missen die hij, alleen voor de keeper staand, had moeten benutten. Ik hoor het Berghuis en Narsingh al verzuchten: „Ik hoorde dat applaus en verloor mijn concentratie, maar wat is er nou belangrijker: een goal of De Bevrijding?”

    • Frits Abrahams