De irritante lach en de harde lach zitten cabaretiers in de weg

ronrijghard0

Afgelopen week liet Theo Maassen een vrouw uit de zaal verwijderen bij zijn voorstelling Van Kwaad tot Erger vanwege haar ongecontroleerde lach. Op Twitter werd de reden een ‘irritante’ lach, een citaat dat niet van Maassen zelf kwam.

Cabaretiers kunnen zich enorm ergeren aan gedrag van toeschouwers dat hun concentratie verstoort. Zeker in het tijdperk van het ongebreideld gebruik van mobiele telefoons. Bij de optredens van Louis C.K. en Amy Schumer in augustus waarschuwden grote borden dat het maken van foto’s zou worden bestraft met verwijdering. Al voor aanvang liep bij Schumer bewakingspersoneel de rijen af om te eisen dat toeschouwers hun telefoon opborgen.

Tijdens de Edinburgh Fringe zei comedian Stewart Lee dat als hij een mobiel zou zien tijdens zijn optreden, hij hem zou komen halen en met zijn standaard op het podium kapot stampen. „En als je zegt dat het een kerstcadeau van je kinderen was, dan neem ik hem mee naar de kleedkamer en trek ik me erop af.”

Van oudsher is kuchen het grote ongemak. Zoals Wim Sonneveld ooit zei: „Ik sta al zoveel jaar op het toneel, maar ik begrijp van het publiek ook niks hoor. Neem nou mensen die kuchen. Die gaan nooit naar een dokter, nee, die gaan hier zitten…” (geciteerd door Kick van der Veer in Andermans veren).

De te luide lach is een nieuw obstakel (na niet lachen het grootste probleem). Bij het afgelopen Leids Cabaret Festival zat ik zelf voor een „idioot harde lacher” (mijn tweet). Schouwburgdirecteur Bart van Mossel, die naast me zat, ging er voor vandoor: „Kost me een trommelvlies”, zei hij. Zelf stopte ik een vinger in mijn oor, bij wijze van bescherming.

Op Twitter kreeg ik vervolgens een foto van een visboer toegestuurd, met de vraag of hij de lacher was. Dat was niet zo. De foto was van Henk Marijs, in 2015 op Q-music uitgeroepen tot de man met „de allerleukste lach van Nederland”. Hij won daarmee kaartjes voor Jochem Myjer. Op artiestennieuws.nl valt te lezen hoe dat afliep: Henk werd door Jochem in de pauze gevraagd op te stappen. De lach bezorgde hem „ernstige concentratieproblemen”.

Wat bleek: Henk wordt vaker weggestuurd. Zijn reactie: „Meestal neem ik een zakdoek mee waarin ik mijn oncontroleerbare gebulder kan temmen. Maar bij een show van Jochem werkt ook dat niet meer. M’n vette lach denderde er keihard doorheen.”

    • Ron Rijghard