Brad Jones en de oorlogsveteranen

©

Observaties tijdens een wedstrijd zijn subjectief. Was het een handsbal of niet? De bal op, over of achter de lijn? Een goede of een slechte partij? Na PSV-Feyenoord had iedereen een eigen versie van de voetbaltopper.

Brad Jones is de keeper van de Rotterdamse club. Jones vertelde dat hij zich kort na een voetbalwedstrijd zo goed als niets herinnert. Bijzonder. De Australiër heeft dat altijd gehad, vertelde hij. Als jongetje van vier al, toen hij tegen zijn oudere broer in de achtertuin voetbalde. En nu als eerste keeper van Feyenoord.

De reflexen van Jones voltrekken zich in een fractie van een seconde. Voor het meteen herkauwen van zijn acties heeft hij tijdens de wedstrijd geen tijd. Hij weet: verlies aan concentratie kost je de kop.

Een herinnering aan een redding is pas voor in de spelersbus terug, of nog later, vlak voor het slapen gaan tussen zijn clean sheets.

Ik wil Jones best een handje helpen met een paar observaties tijdens de topper.

Mij viel op dat de keeper van Feyenoord bij het leeuwendeel van de voorzetten de bal met één vuist weg bokste. Het was een prachtig gezicht; zo’n stormram die alle aanvallers en zijn eigen verdedigers aftroefde met een sprong à la Superman.

Wat ik ook zag, in de eerste helft vooral: Jones’ matige traptechniek bij het wegschieten van een bal. Het oogde paniekerig terwijl de keeper achteraf juist werd geroemd om zijn rust.

Wat Jones zich wel meteen na de wedstrijd herinnerde, was zijn laatste actie. Kennelijk was de belangrijkste redding van de dag in zijn hoofd blijven huizen. Jones tikte een kopbal van Héctor Moreno over de lat zodat Feyenoord drie punten vergaarde in Eindhoven. Hij wist het nog: „Ik kon niet uit mijn doel komen, bleef waar ik was en kon die save maken.”

Zo was het.

Er zijn nog een paar beelden rond de wedstrijd die maar niet uit mijn hoofd willen. Heeft Jones ook gezien dat een PSV-speler vlak voor aanvang, bij het handen schudden, met een baby op zijn borst liep?

En merkte hij iets van het eerbetoon aan drie oorlogsveteranen? De hele 44ste minuut kregen ze applaus omdat zij Eindhoven 72 jaar geleden hadden bevrijd. Vergis je niet, in die tijd stonden de manschappen van Hitler verdomde compact te verdedigen.

De drie stokoude mannen met hun blinkende insignes op hun revers zullen die strijd van weleer nog op hun netvlies hebben staan. Juist het verre verleden blijft je vaak goed bij.

De Duitsers zijn in de oorlog verslagen; daar twijfelde niemand aan in het stadion. Maar dat Feyenoord de afgelopen week won van Manchester United én PSV, was moeilijker te bevatten.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.

    • Wilfried de Jong