Ajax na zege naast PSV, ook AZ en Sparta winnen

De Amsterdammers wonnen met 0-2 bij Heracles Almelo, terwijl AZ even verderop PEC Zwolle met dezelfde cijfers versloeg.

Ajax viert de 0-2 van Nemanja Gudelj. Foto ANP

Ajax heeft zondag PSV in puntenaantal weten te achterhalen na een 0-2 uitzege op Heracles Almelo. De Amsterdammers hebben nu net als de Eindhovenaren 13 punten uit zes duels. Ook AZ staat op gelijke hoogte met de twee ploegen, maar heeft een minder doelsaldo.

Voor Ajax scoorden Davy Klaassen en Nemanja Gudelj. Beide treffers vielen in de tweede helft. In de 67ste kreeg Klaassen de bal, na een op het eerste oog mislukte aanval, van een verdediger van Heracles. De middenvelder twijfelde niet en schoot binnen:


Dertien minuten voor tijd besliste Gudelj namens Ajax de wedstrijd. De speler kreeg de bal op de rand van de zestien aangespeeld, trok naar binnen en rondde bekwaam af. Aanwinst Hakim Ziyech was toen al gewisseld. De aanvaller moest opnieuw aan de rechterkant beginnen; terwijl hij bij zijn vorige club FC Twente een vrije rol genoot.

AZ meldt zich in de top van de eredivisie

Naast Ajax en PSV heeft ook AZ zich opnieuw gemeld in de top van de eredivisie. In Overijssel werd met 0-2 gewonnen van PEC Zwolle. De Alkmaarders staan nu in punten gelijk met nummer 2 PSV.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ EINDSTAND: PEC Zwolle - AZ 0-2 (Goals: 43. Weghorst 0-1, 87. Til 0-2).
#AZ #pecaz #Eredivisie

De eerste treffer viel vlak voor rust. Wout Weghorst, die weer eens in de basis mocht beginnen, scoorde in de 43ste minuut. Na een mislukt schot van Ben Rienstra was het de spits, afgelopen zomer overgekomen van Heracles Almelo maar nog altijd geen vaste kracht in de ploeg van trainer John van den Brom, die kon binnentikken.

In de tweede helft ging PEC op zoek naar de gelijkmaker, maar de Alkmaarse defensie hield prima stand. In de laatste minuten zorgde debutant Guus Til met zijn eerste Eredivisie-treffer zelfs nog voor een ruimere eindstand. AZ staat daardoor nu op gelijke hoogte met PSV maar moet op doelsaldo de Eindhovenaren nog voorlaten.

Lees ook: Feyenoord verslaat PSV in topper (1-0)

Sparta verslaat NEC

In het eerste duel op zondag versloeg Sparta NEC vrij eenvoudig met 2-0. Op het Kasteel begonnen de Rotterdammers goed aan de wedstrijd, wat resulteerde in een 1-0 voorsprong na zeventien minuten. Aanvaller Thomas Verhaar, vorig jaar met 24 doelpunten nog topscorer voor Sparta in de eerste divisie, kreeg de bal op links, kwam naar binnen en schoot in de verre hoek raak.

Ook na rust waren de Rotterdammers de bovenliggende partij, maar dat leidde niet direct tot meer goals. Op twee derde van de wedstrijd was er ineens een grote kans voor NEC-speler André Fomitschow. Hij raakte echter de onderkant van de lat. In de 81ste minuut besliste Spartaan Zakaria El Azzouzi met een intikker de wedstrijd.

De gepromoveerde club staat door de overwinning op tien punten uit zes duels, NEC moet het doen met doen met de helft minder punten. Afgelopen nacht plaatsten fans van de Nijmeegse club volgens regionale krant De Gelderlander verhuisdozen voor het stadion. Ze riepen daarmee directeur Bart van Ingen op te vertrekken.

De supporters zijn ontevreden over het beleid van de club. Ze houden daar onder meer Van Ingen verantwoordelijk voor, met onder meer het dreigement: “Inpakken mag je zelf doen, maar duurt het te lang? Dan komen wij je een handje helpen. Succes met inpakken, wij zien volgende week wel of je vertrokken bent, Zo niet? Wij zijn er altijd!”

Twitter avatar LexLammers Lex Lammers Kreeg dit vannacht binnen https://t.co/acNfbZUh0a
    • Jorg Leijten