Aanstormend talent ziet wel waar ’t voor hem eindigt

Basketbal Yannick Franke heeft het in zich om de internationale top te bereiken. Voor de jonge guard is het missen van het EK geen drama.

Yannick Franke (r.) tijdens Nederland tegen Duitsland. Orange Pictures

Yannick Franke had zaterdag een zware avond. Nederland verloor met 82-51 van Duitsland in de EK-kwalificatie en verspeelde daarmee een EK-ticket. „Alles weggeven in één enkele slechte wedstrijd is een domper”, zei hij na de afstraffing voor eigen publiek. „Anderzijds mogen we ons oprichten na een knappe EK-campagne. Met vier zeges en twee verliespartijen hebben we het gewoon prima gedaan.”

Woensdag had Franke ook al een moeilijke avond, tegen Denemarken. Maar toen trok hij, na een dramatisch begin van de wedstrijd, zijn ploeg over de streep door in de verlenging te ontploffen. Een bewijs van mentale veerkracht. „Toevallig lees ik een boek over mindfulness. De essentie is: elk moment komt weer opnieuw”, zegt de twintigjarige basketballer uit Haarlem. „Als je je ogen sluit, in- en uitademt, word je rustig. Zo maak je je hoofd leeg. Best grappig omdat het ook werkt. Je mag niet blijven nadenken, zeker niet als schutter.”

Elk moment betitelt Franke als een nieuwe kans. „Het heeft geen zin om naar het verleden te kijken want dat kun je niet veranderen. Anders kom je in een negatieve spiraal en dat wil je niet. Het mag niet in je hoofd blijven spoken, want daarna komt er weer een bal en daarna opnieuw. Het mooie aan basketbal is dat je jezelf mentaal tegenkomt. Je ontdekt wie je bent en waar je aan moet werken. Basketbal is meer dan gewoon een bal in de ring gooien.”

Gezicht van de toekomst

Kenners zien Franke als een speler van de toekomst bij Team NL. Toch rust volgens het aanstormende talent geen extra druk op zijn schouders. „Zolang ik voor Nederland speel, wil ik het nationale team helpen zich te manifesteren en basketbal te ontwikkelen tot een sport om rekening mee te houden in Nederland. Het is niet dat ik mezelf over vijf of zes jaar zie als ‘hét gezicht van’. Ik ben slechts een onderdeel van het Nederlandse basketbal.”

Qua populariteit heeft basketbal in Nederland moeite aan te haken bij de traditionele sporten, weet ook Franke. „Koning voetbal is uiteraard moeilijk van zijn troon te stoten, dat is de vaste nummer één. Dan heb je schaatsen en hockey. Het is typisch Nederlands om sporten waar we het best in zijn uit te vergroten. Sporten waar we middelmatig in zijn laten we dan weer links liggen. Dat moet veranderen.”

Hét probleem van het Nederlandse basketbal is geldtekort. Ondanks een aantal partnerschappen blijven grote investeringen vooralsnog uit. Franke vindt dat Nederlandse bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. „Je speelt een uitwedstrijd in Duitsland en je ziet het logo van ING, een Nederlands bedrijf, op de vloer van de tegenstander. Dat is zorgwekkend. Zij sponsoren het Duitse nationale team en bij ons doen ze helemaal niks. Dat is best schokkend.”

Volgende stap

Dat Nederland het EK mist, is teleurstellend. Veel tijd om daar bij stil te staan, heeft Franke niet. Na een half jaar bij Bisons Loimaa in de pittige Finse competitie, waar ook Russische teams in uitkomen, wil hij de volgende stap in zijn carrière zetten. Over twee jaar bereikt Franke immers de maximaal toegestane leeftijd (22) om nog gedraft te kunnen worden door clubs uit de Amerikaanse profcompetitie NBA: de droom van iedere basketballer.

Franke wil niet op de zaken vooruitlopen. „Laat me eerst maar hier in Europa goed spelen en me manifesteren op hoog niveau, alvorens de NBA te bestormen. Het is belangrijk dat ik alles stap voor stap bekijk. Iedereen begint met basketbal om ooit de NBA te halen. Of de kans reëel is? Ik ga er in ieder geval voor. Ik denk dat ik tot nu toe goed op weg ben. Wie weet waar het eindigt.”

    • Naïm Derbali