29 gewonden na explosie in New York - tweede ‘bom’ onschadelijk gemaakt

Volgens burgemeester Bill de Blasio zou de explosie met opzet zijn veroorzaakt.

Foto Andres Kudacki/AP

Bij een explosie in de New Yorkse wijk Chelsea zijn 29 mensen gewond geraakt. Volgens burgemeester Bill de Blasio zou de explosie met opzet zijn veroorzaakt. Er wordt onderzoek gedaan naar een mogelijke tweede, nog niet ontplofte bom op Manhattan, meldt CNN.

24 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Niemand lijkt in levensgevaar, zei de burgemeester tijdens een persconferentie:

Volgens gouverneur Andrew Cuomo is er sprake van een terreurdaad, al zouden er op dit moment nog geen aanwijzingen zijn dat deze internationaal georganiseerd is.

De eerste explosie op West 23rd Street zou zijn veroorzaakt door een bom in een gereedschapskist, die vlak daarvoor zou zijn neergezet. De bom ging af voor de gevel van een huis voor blinden, vlak bij een drukke passage met restaurants en een supermarkt. Door de explosie zijn ramen in de buurt gesprongen.

De tweede, niet ontplofte bom, die vier huizenblokken verderop werd aangetroffen, is volgens bronnen een snelkookpan, met draadjes verbonden aan een telefoon, melden zowel CNN en persbureau AP. De bom zou zijn gevonden in een plastic zak op West 27th Street en is inmiddels onschadelijk gemaakt, meldt de politie.

Twitter avatar CNN CNN This is the device found at second location, near New York explosion, officials say. https://t.co/cpgJgDr4X5 https://t.co/TZr07KwDra
Twitter avatar NYPDnews NYPD NEWS UPDATE: The suspicious device on West 27 Street in Chelsea has been safely removed by the NYPD Bomb Squad.

De locaties:

De explosie zou volgens Di Blasio niets te maken hebben met de pijpbom die eerder op de dag was afgegaan vlak voor een hardloopwedstrijd in buurstad New Jersey. Daarbij waren geen gewonden gevallen.

    • Eva Smal