Zeventien doden bij aanval op Indiase legerbasis in Kasjmir

Het is de dodelijkste aanval in jaren in de verdeelde provincie. In reactie op de aanslag heeft de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Pakistan een ‘terroristenstaat’ genoemd.

Een Indiase militair houdt de wacht in Srinagar, een plaats in Kasjmir. Sinds de dood van een leider van de opstandelingen in juli, geldt in het gebied een nachtklok.
Een Indiase militair houdt de wacht in Srinagar, een plaats in Kasjmir. Sinds de dood van een leider van de opstandelingen in juli, geldt in het gebied een nachtklok. Foto Dar Yasin/AP

Bij een aanval op een legerbasis in het door India gecontroleerde gedeelte van deelstaat Kasjmir zijn zeventien soldaten om het leven gekomen. De vier aanvallers zouden zijn gedood, meldt persbureau Reuters. In reactie op de aanslag heeft de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Pakistan een ‘terroristenstaat’ genoemd.

Het leger heeft helikopters ingezet om gewonden te evacueren. Zo’n 35 soldaten zouden gewond zijn geraakt, meldt het Indiase ministerie van Defensie.

Het is de dodelijkste aanval in jaren in de gedeelde deelstaat in Pakistan en India. De militanten hebben geweren en granaten gebruikt om de basis in Uri, vlakbij de grens met het Pakistaanse gedeelte, aan te vallen. De aanval, vlak na zonsopgang, duurde uren. In Uri is het hoofdkwartier gevestigd van het Indiase leger in Kasjmir.

Update 13.21 : De Indiase premier Narendra Modi heeft de “laffe terreuraanval” veroordeeld. “Ik verzeker dit land dat de mensen achter deze verachtelijke aanslag hun straf niet zullen ontlopen.” De minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh koos nog sterkere bewoordingen:

“Pakistan is een terroristenstaat en zou op die manier ook moeten worden aangesproken en behandeld.”

De Pakistaanse regering heeft betrokkenheid bij de aanslagen naast zich neergelegd. “India wijst meteen naar Pakistan zonder onderzoek te doen. Dat veroordelen wij.”

Oplaaiing

Kasjmir is verdeeld tussen Pakistan en India, maar beide landen menen soevereiniteit te hebben over het complete gebied. Er wonen voornamelijk moslims, waarvan veel zich willen aansluiten bij het eveneens islamitische Pakistan, of onafhankelijk willen worden van het overwegend hindoeïstische India. Correspondent Joeri Boom schreef eerder:

“De buurlanden voerden twee oorlogen om het gebied, en hebben tienduizenden troepen gelegerd langs de grens die Kasjmir opdeelt in een door Pakistan en een door India bestuurd deel. Al sinds 1989 woedt in het Indiase deel gewapend verzet tegen de heerschappij van het overwegend hindoeïstische India.”

Noodklok

De afgelopen maanden is het geweld in het gebied opgelaaid, na de dood van de jonge islamitische rebellenleider Burhan Wani in juli. Sindsdien geldt een nachtklok in het gebied. Boom:

“Nu een jonge generatie bereid blijkt kogels te trotseren, lijkt de opstand een nieuwe, gewelddadige fase in te gaan.”

Zaterdag waren er al confrontaties met het Indiase leger na de dood van een 11-jarige jongen, die door het leger zou zijn doodgeschoten tijdens protesten.