Verstappen kwalificeert zich als vierde in Singapore

De 18-jarige coureur moest niet alleen beide auto’s van Mercedes voor laten gaan, maar ook teamgenoot Daniel Ricciardo.

Foto Anthony Wallace / AFP

Max Verstappen heeft zaterdag geen revanche kunnen nemen voor zijn teleurstellende race in Italië, waar hij twee weken geleden niet verder kwam dan de zevende plek. De Nederlander zette in de kwalificatie van de Grand Prix van Singapore de vierde tijd neer en was daarmee niet alleen langzamer dan beide auto’s van Mercedes, maar ook trager dan teamgenoot Daniel Ricciardo.

Verstappen toonde zich tijdens de laatste minuten van de kwalificatie weinig tevreden met zijn auto. Zowel de voor- als de achterwielen blokkeerden, mopperde de Nederlander over de boordradio. Wel won de coureur van Red Bull met een aardige laatste poging nog één plek, door een snellere ronde te noteren dan Kimi Raikkonen van Ferrari.

Lees ook: Als Verstappen ergens de top drie weer haalt, dan is het wel in Singapore.

Sinds Verstappen de overstap maakte naar Red Bull heeft hij de negen jaar oudere Ricciardo nog maar twee keer kunnen verslaan in de kwalificatie. Alleen in België (tweede) en het Verenigd Koninkrijk (derde) was Verstappen sneller dan zijn Australische teamgenoot. De overige negen races had Ricciardo een betere plek op de grid.

Rosberg met toptijd naar pole

Ver voor Verstappen stuurde Nico Rosberg zijn Mercedes zaterdag naar poleposition. De Duitser reed met 1.42:584 meer dan een halve seconde sneller dan Ricciardo, die verrassend regerend wereldkampioen Lewis Hamilton achter zich hield. Tijdens de laatste twee races was Rosberg ook al sneller dan Hamilton, waardoor zijn achterstand in de WK-stand nagenoeg is verdwenen.

Dat de auto’s van Ricciardo en Verstappen op het Marina Bay Street Circuit in Singapore kunnen meedoen om het podium bleek al eerder dit weekeinde tijdens de vrije trainingen. Verstappen reed daar telkens bij de beste drie en was in de eerste vrije training op vrijdag zelfs de snelste. Dat Ricciardo uitgerekend in de kwalificatie sneller is, zal voor hem komen als een tegenvaller.

Vettel start van de laatste plek

Bij het gevecht om de bovenste plaatsen lijken Verstappen en Ricciardo zondag voorlopig weinig rekening te houden met Sebastian Vettel (Ferrari), doorgaans de belangrijkste concurrent. De Duitse oud-wereldkampioen kende tijdens de eerste kwalificatieronde problemen met zijn wielophanging en kon daardoor geen goede tijd neerzetten. Hij start zondag als laatste.

Lees ook: Rijdt Max op óf over de grens?

Wel kunnen de coureurs van Red Bull concurrentie verwachten van Kimi Raikkonen (eveneens Ferrari), die tijdens de kwalificatie maar een fractie langzamer reed dan Verstappen. De jonge Nederlander en de Finse veteraan waren dit seizoen meermaals in een felle strijd verwikkeld. Op het circuit van Spa, eind vorige maand, toucheerden de twee elkaar zelfs, waarna Raikkonen kritiek uitte op Verstappens gevaarlijke manier van rijden.