‘Verdubbeling zorgkosten voor gehandicapten’

De kosten van zorg en medicijnen zijn de afgelopen vijf jaar hoger geworden, terwijl financiële tegemoetkomingen vanuit de gemeente veelal zijn wegbezuinigd.

Visueel gehandicapten tijdens de presentatie van een concept maquette, een akoestisch schaalmodel, van de plenaire zaal.
Visueel gehandicapten tijdens de presentatie van een concept maquette, een akoestisch schaalmodel, van de plenaire zaal. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

In de afgelopen vijf jaar zijn de zorgkosten voor gehandicapten en chronisch zieken verdubbeld. Dat zegt Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een beperking, op basis van een onderzoek dat Nibud voor ze uitvoerde. De stijging van de kosten is voornamelijk toe te schrijven aan bezuinigingen in de zorg tijdens de kabinetten Rutte I en II.

De stijging van de zorgkosten is er voor chronisch zieken en gehandicapten uit alle inkomensgroepen, al zijn er onderling wel verschillen. Voor iemand die anderhalf keer modaal verdient, 2.750 euro per maand, stegen de kosten met 3455 euro per jaar. Voor mensen met een bijstandsinkomen, 1050 euro per maand, stegen de de kosten met 1.378 euro.

‘Volstrekt onacceptabel’

Illya Soffer, directeur van Ieder(in), noemt op de website van de koepelorganisatie deze stijging volstrekt onacceptabel:

“[De zorgkosten] van mensen met een zware beperking kunnen oplopen tot wel drie maandsalarissen. Dat is van de gekke. Het is hoog nodig dat er een maximum komt voor wat mensen in totaal aan zorg moeten betalen.”

Soffer meent dat gemeenten veel kunnen doen om de zorgkosten voor deze groep omlaag te brengen. Zo zouden ze de eigen bijdrage voor woningaanpassingen en huishoudelijke hulp kunnen verlagen. Soffer: “Gemeenten hebben hiervoor allerlei instrumenten, maar er zijn maar weinig gemeenten die daar gebruik van maken.”

De zorg die mensen met een zware zorgvraag nodig hebben, loopt uiteen van medische zorg, medicijnen en hulpmiddelen tot aan vormen van ondersteuning die de gemeente regelt, zoals woningaanpassing of huishoudelijke hulp.