Van der Breggen zegeviert ook op EK Wielrennen

Weer een titel voor Anna van der Breggen. Deze zomer het Olympisch goud, vandaag was ze de sterkste op het EK.

Olympisch kampioene Anna van der Breggen in actie tijdens de 10e editie van de Profwielerronde in Etten-Leur.
Olympisch kampioene Anna van der Breggen in actie tijdens de 10e editie van de Profwielerronde in Etten-Leur. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Na goud op de Olympische Spelen heeft wielrenster Anna van der Breggen zaterdag ook de wegwedstrijd bij de Europese kampioenschappen gewonnen. De Nederlandse was in het Franse Plumelec de snelste van een groep rensters die was ontsnapt uit het peloton. In de sprint versloeg Van der Breggen de Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Italiaanse Elisa Longo Borghini

Van der Breggen wist samen met vier anderen op de laatste helling weg te rijden bij de rest, schrijft persbureau ANP. De olympisch kampioene van Rio ging vervolgens van kop de sprint aan en won met ongeveer een half wiel voorsprong. Marianne Vos legde in de sprint van het peloton beslag op de zevende plek.

Eerste EK voor profs

Door haar overwinning gaat Van der Breggen de boeken in als eerste Europees kampioen bij de profs. Tot dit jaar was er alleen een EK voor renners tot 23 jaar. Aanvankelijk zou het eerste EK voor eliterenners gehouden worden in Nice, maar na de aanslagen in juli werd het evenement verplaatst naar Plumelec, in het westen van Frankrijk.

Eerder deze week won Van der Breggen ook al een medaille op de tijdrit in Plumelec. De 26-jarige renster moest toen genoegen nemen met het zilver, achter de eveneens Nederlandse Ellen van Dijk. Van Dijk kon daarmee enigszins wraak nemen voor de tegenvallende prestatie tijdens de tijdrit in Rio. Zij was daar favoriet maar eindigde door een stuurfout als vierde.